Pearly memilih sudut positif jika Chengdu tidak menjadi pilihan utama, Paris adalah pilihan utama.


KUALA LUMPUR: Pasangan juara bertaraf kebangsaan dalam kategori ganda wanita, Pearly Tan tidak patah semangat jika dia dan rakan sepasangnya M. Thinaah tidak termasuk dalam pasukan untuk Piala Uber 2024 yang akan diadakan di Chengdu, China dari 27 April hingga 5 Mei.

Pearly lebih suka melihatnya dari sudut positif, katanya mereka boleh menumpukan perhatian kepada persediaan untuk misi utama Sukan Olimpik 2024 di Paris dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

“Keputusan ketinggalan (pergi ke Chengdu) adalah pada jurulatih. Sama ada pergi atau tidak, tiada masalah. Jika tidak pergi, kita akan ada lebih banyak latihan (untuk Sukan Olimpik 2024),” katanya semasa sesi latihan di sini hari ini.

Pada Selasa (26 Mac), Pengarah Latihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky tidak menolak kemungkinan Pearly-Thinaah mungkin tidak termasuk dalam pasukan Piala Uber 2024 untuk membantu mereka menumpukan persediaan untuk Sukan Olimpik.

Walau bagaimanapun, Rexy berkata tiada yang pasti kerana barisan jurulatih perlu mendapatkan pandangan pengurusan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebelum mengumumkan senarai akhir.

Malaysia, yang tidak pernah memenangi Piala Uber dan dikesemai tempat ke-10 di Chengdu, boleh menjangkakan jalan yang mencabar dalam edisi ini kerana mereka ditarik dalam Kumpulan B bersama pasukan keempat Thailand, pasukan keenam Taiwan dan Australia.

Pearly, yang berusia 24 tahun, sebaliknya lebih risau dengan tugas sukar yang menanti dia dan Thinaah selepas mereka ditarik untuk bertemu pasangan daripada Jepun yang ditempatkan di tempat kedelapan, Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara, dalam perlawanan pembukaan Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2024 di Ningbo, China, dari 9 hingga 14 April.

Walaupun pasangan Jepun itu ditempatkan di kedudukan kedelapan, pasangan Malaysia yang berada di kedudukan ke-13 memegang kelebihan dalam rekod pertemuan mereka, dengan memenangi tiga daripada empat pertemuan sebelum ini.

Sementara itu, pemain ganda lelaki kebangsaan Goh Sze Fei mengakui berasa tertekan apabila dia dan rakan sepasangnya Nur Izzuddin Rumsani akan membuka kempen BAC 2024 menentang juara dunia bertahan dan pasukan kedua teraju Kang Min Hyuk-Seo Seung Jae dari Korea Selatan.

“Kita perlu mengendalikan tekanan… kita tidak boleh terlalu fikir, kita hanya perlu berbincang dengan jurulatih tentang strategi yang akan digunakan dan kemudian berusaha yang terbaik,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply