PDRM Berancang Menubuhkan Jabatan Baharu Untuk Menumpukan Jenayah Digital dan TeknologiPolis Diraja Malaysia (PDRM) bercadang untuk menubuhkan jabatan baru yang akan menumpukan kepada cabaran kompleks berkaitan jenayah digital dan teknologi. Ini diumumkan oleh ketua polis negara Tan Sri Razarudin Husain sebelum ini di Pusat Latihan Polis (PULAPOL).

PDRM kini sedang meraikan Hari Polis yang ke-217, dengan acara diadakan di lokasi tersebut. Turut hadir adalah perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, menteri dalam negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, timbalan menteri dalam negeri Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, dan ketua setiausaha Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Razarudin berharap agar kerajaan mempertimbangkan permintaan ini agar PDRM dapat memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dan negara. Beliau menjelaskan bahawa teknologi digital telah mengubah dunia dan landskap kehidupan seharian, malah menyumbang kepada pelbagai trend jenayah baru. Antara yang disebutnya termasuk penggunaan teknologi kecerdasan buatan (AI).

“Keutamaan dan tanggungjawab PDRM dalam konteks jenayah kini semakin mencabar dan kompleks,” kata Ketua Polis Negara. “Oleh itu, sebagai usaha untuk memperkukuh sistem penghantaran perkhidmatan, PDRM perlu menyediakan jabatan dengan aset dan peralatan yang seiring dengan kemajuan teknologi polis moden.”

(Sumber: Bernama)Source link

Leave a Reply