Rumor mengatakan bahawa GPU GeForce RTX 50 Series Founders Edition yang digerakkan oleh Blackwell NVIDIA boleh menampilkan reka bentuk PCB multi-bahagian. Menurut penlek popular Kopite7kimi, mereka mendapati rumor tersebut diposkan di forum bahasa Cina, Chiphell, menyatakan bahawa reka bentuk papan akan dibahagikan menjadi tiga bahagian.

Kopite sendiri menyatakan bahawa PCB multi-bahagian ini akan terdiri daripada papan utama, papan IO yang kaku, dan satu slot PCIe yang berasingan. Bagaimanapun, mereka sedikit mundur dengan bahagian terakhir, berkata bahawa ia tidak patut dianggap sebagai “PCB ketiga”.

Ini bukan kali pertama NVIDIA menggunakan reka bentuk multi-bahagian pada produknya. Misalnya, papan Hopper H100 terdiri daripada beberapa elemen dalam pembinaannya, dengan satu papan kaku kecil menjadi penjuru kepada segala yang lain.

Tidak banyak maklumat tentang dakwaan ini tetapi walaupun begitu, ia mudah difahami mengapa NVIDIA mungkin melakukan sesuatu seperti ini dengan RTX 50 Series. Kad-kad bertenaga Blackwell yang akan datang dijangkakan akan menampilkan sehingga 16 modul GDDR7 di bawah semua logam itu. Secara teknikalnya, ia sepatutnya terdiri daripada dua kumpulan GPU, disambungkan dengan cara yang sama dengan cara NVIDIA menyambungkan akselerator pusat data mereka.

NVIDIA GeForce RTX 4070 Super FE Product Shot 8NVIDIA GeForce RTX 4070 Super FE Product Shot 8

NVIDIA dijangka melancarkan siri GeForce RTX 50 Series nanti tahun ini, bermula dengan RTX 5080 terlebih dahulu, diikuti oleh RTX 5090, dalam corak yang sama ketika mereka melancarkan Siri RTX 30 bertahun-tahun yang lalu.

(Sumber: Chiphell, X)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemas kini dan berita terkini.


Source link

Leave a Reply