Paus Fransiskus Melawat Singapura, Malaysia Terlepas Tutup MataPaus Francis akan melawat Singapura dari 11 hingga 13 September, menurut Keuskupan Agung Singapura pada hari Jumaat (12 April), mengesahkan laporan sebelumnya tentang kemungkinan lawatan tahun ini.

“Perincian lawatan masih dalam perbincangan antara kerajaan Singapura, Takhta Suci dan pegawai gereja tempatan. Maklumat lanjut mengenai lawatan paus akan dikeluarkan secara berperingkat dalam masa yang sesuai,” kata keuskupan tersebut.

Menurut jadual, Singapura adalah destinasi terakhir bagi lawatan Asia beliau manakala pada masa ini, Malaysia tidak disenaraikan sebagai negara yang akan dilawati.

Walau bagaimanapun, beliau akan berada di negara majoriti Muslim Indonesia dari 3 hingga 6 September, Papua New Guinea dari 6 hingga 9 September dan Timor-Leste dari 9 hingga 11 September, menurut kenyataan dari Vatican. Vietnam, yang pegawai Vatican telah cadangkan sebagai destinasi yang mungkin, tidak disebut.

Kali terakhir seorang papa melawat Singapura adalah pada tahun 1986 apabila John Paul II membuat henti selama lima jam sebagai bahagian daripada lawatan Asia-Pasifiknya yang termasuk Bangladesh, New Zealand dan Australia. Ribuan hadirin hadir untuk misa paus di Stadium Nasional semasa lawatan tersebut.

“Sudah 38 tahun sejak kami menerima kunjungan dari Wakil Kristus ke Singapura, ketika Paus St John Paul II menghormati kami dengan lawatan pada 20 November 1986,” kata Kardinal William Goh, uskup agung Singapura.

“Saya berharap bahawa lawatan Holy Father, Paus Francis, akan membawa semangat baru kepada semua umat Katolik di Singapura, menyatukannya dalam iman dan misi, terutama di masa-masa yang mencabar ini.”

Selain daripada acara rasmi, Paus Francis dijangka akan menghadiri perayaan Ekaristi, “mungkin” pada 12 September, kata keuskupan tersebut.Source link

Leave a Reply