Patty bercita-cita untuk hilangkan keletihan di Singapura


SINGAPURA: Sensasi golf Thai, Patty Tavatanakit mendapat inspirasi dari kehadiran bintang Amerika, Taylor Swift, yang sedang memukau penonton di Singapura.

Saat bersiap untuk Hana Financial Group Singapore Women’s Open (HFGSWO) yang berlangsung pada hari Khamis (7 Mac), Patty juga menghadapi cabaran keletihan karena bersedia untuk turnamen keempat berturut-turut – yang kedua di Singapura dalam sekelip mata.

Walau bagaimanapun, tekadnya tetap kuat tanpa rancangan untuk mengurangkan kekuatan. Dia kini bersiap sedia di Tanah Merah Country Club dengan harapan untuk menambah kepada senarai tajuknya yang semakin bertambah pada tahun ini. Beliau memenangi Aramco Saudi Ladies International di Ladies European Tour bulan lalu dan diikuti dengan kemenangan hebat di Honda LPGA Thailand di Pattaya.

Minggu lalu, Patty pastinya tidak melambat lajunya, berada di tempat kedelapan di Kejohanan Dunia Wanita HSBC.

Dalam jadual yang sibuk, Patty mengambil masa rehat yang layak di Lion City untuk menghadiri Konsert Eras Taylor Swift. Merenung kembali pada konsert yang memukau, dia berkongsi bahawa itu adalah lebih daripada sekadar malam hiburan. Ia juga adalah sumber inspirasi.

“Saya pergi ke konsert Taylor Swift pada hari Ahad dan ianya menakjubkan. Saya tidak hanya berseronok, tetapi juga belajar banyak perkara,” kata Patty di persidangan media rasmi kejohanan pada hari Rabu.

“Dia adalah seorang penyanyi yang hebat, dan ini adalah konsert tiga jam. Pasti ada saat-saat yang meletihkan untuknya, tetapi dia tetap muncul setiap malam.

“Secara jujurnya, saya tidak berasa 100 peratus, ini minggu keempat saya bermain, tetapi saya akan melakukan segala yang saya boleh untuk muncul dan bersaing pada tahap 100 peratus.”

Patty akan bertekad untuk mencipta kejayaan minggu ini di HFGSWO dan meraih kemenangan pertama beliau di Tur KLPGA.

Kesinambungan bentuk beliau adalah bukti ketabahan beliau. Kemenangan hebat beliau di Majlis Kansertasi ANA 2021 diikuti dengan periode kemenangan selama hampir tiga tahun. Tetapi Patty percaya bahawa segala sesuatu akhirnya berjalan dengan sempurna.

Terakhir kali beliau berkompetisi di acara Tur KLPGA, Patty hampir mencapai kemenangan. Dia mendapat tempat kedua bersama di Kejohanan Hana Financial Group di Incheon tahun lalu selepas pertarungan tiga arah dengan pemenang akhir Lee Da-yeon dan bintang Australia, Minjee Lee.

“Untuk mampu bersaing di acara KLPGA dan mewakili Hana Financial Group, saya tahu ia akan bermakna banyak bagi mereka jika saya boleh menang di acara mereka dan mewakili mereka pada masa yang sama,” kata Patty.

“Ini adalah acara penting bagi mereka untuk membangunkan permainan di Asia Pasifik. Sebagai seseorang yang merupakan sebahagian daripada Asia Pasifik, saya berasa berbesar hati berada di sini dan mewakili Thailand dan semoga acara ini dapat berkembang dan membawa lebih banyak pemain ke peringkat dunia.”

Patty boleh menjangkakan saingan sengit daripada sejumlah bintang Tur KLPGA, termasuk juara bertahan Park Ji-young, pemenang Senarai Wang Tur KLPGA tahun lalu, Lee Ye-won, ROK Pakar Tur Tahun Baru Kim Min-byeol, serta bakat serantau lain seperti Ashley Lau dari Malaysia dan Princess Mary Superal dari Filipina.

Park telah menyatakan kegembiraannya menjelang pertahanan gelarnya.

“Saya sangat gembira untuk kembali ke Singapura. Sebagai juara bertahan, saya pasti menantikannya dan saya juga sangat bersedia,” kata Park.

Lee, sementara itu, bertekad untuk menakluki Padang Tampines yang mencabar dan mengejar kemenangan kejuaraan pertamanya di luar negeri. Tahun lalu, dia menegaskan dominasinya di Tur KLPGA dengan memenangi tiga gelaran dan menjadi runner-up empat kali.

“Menghadapi musim ini, saya rasa pukulan saya secara purata telah berjalan dengan baik. Jadi saya benar-benar bersemangat menantikannya,” kata Lee.

“Saya fikir untuk padang ini, selepas pukulan pancutan, pukulan kedua lebih penting. Anda benar-benar perlu membaca dan menganalisis seluruh padang dengan betul. Itulah sebabnya saya fikir itulah bahagian yang akan saya fokuskan lebih banyak.”

Enam rakan-rakan Singapore, termasuk profesional Koh Sock Hwee dan Amanda, juga akan bertindak di TMCC mulai 7 hingga 10 Mac. Mereka akan disertai oleh pemain amatur kebangsaan elit Aloysa Atienza, Jaymie Ng, Chen Xingtong dan Jillian Kuk.

Koh berkata: “Bagi saya, sangat mengujakan untuk bermain di Kejohanan Terbuka kebangsaan saya sendiri, dan saya benar-benar menantikannya. Terima kasih kepada Hana Financial Group dan SGA (Persatuan Golf Singapura) kerana mengadakan kejohanan ini untuk kami berkompetisi di hadapan padang yang sangat kuat, dan saya menantikan minggu mendatang. Terdapat banyak gadis muda (dari Singapura) yang bermain minggu ini. Tur Korea adalah Tur yang sangat kuat, dan berada di dalam persekitaran yang berkualiti tinggi dalam permainan akan membantu mereka dalam perjalanan mereka untuk menjadi profesional. Hanya dengan mengambil pengalaman dan tekanan yang mereka hadapi minggu ini akan membantu mereka banyak pada masa depan.”

HFGSWO bernilai 1 bilion Won (S$1.1 juta) adalah bersama-sama diakui oleh Persatuan Golf Singapura (SGA) dan Persatuan Golf Wanita Korea (KLPGA) dan akan menjadi sebahagian daripada Siri Tour Asia Wanita.

Tiket untuk HFGSWO boleh didapati di Ticketmaster. Kemas kini mengenai acara boleh didapati di dan di Facebook dan Instagram.

Source link

Leave a Reply