Pasukan Taekwondo menang emas, perak, perunggu di Canada OpenPasukan taekwondo negara berjaya di Canada Open 2024 apabila mereka meraih satu emas, satu perak dan satu gangsa dalam disiplin poomsae, awal pagi tadi.

Emas pertama Malaysia pada kejohanan itu diperoleh oleh pasukan poomsae lelaki, yang terdiri daripada Jason Loo Jun Wei, Ken Haw Chin dan Randy Owen Augustine Linggi, selepas mencapai 8,449 mata, menempatkan pasukan Amerika Syarikat di tempat kedua dengan 8,183 mata, manakala negara tuan rumah, Kanada, mendapat gangsa (8,049).

Sementara itu, pasukan poomsae wanita negara terpaksa menerima perak.

Walaupun pasukan berjaya mendapat 8,199 mata, sama dengan pemenang emas, pasukan wanita, yang terdiri daripada Nur Humaira Abdul Karim, Wong Zin dan Seah Jin Ying, terpaksa mengaku kalah setelah dipisahkan dengan 0.5 mata untuk markah persembahan yang diambil kira untuk menentukan juara. Kanada mendapat gangsa.

Sementara itu, dalam pasangan campuran poomsae, Malaysia meraih gangsa melalui Randy Owen-Jin Ying, dengan 8,282 mata.

Emas dimenangi pasukan tuan rumah, Ivan Leung-Cheuk Holly Hoi Ling, selepas mendapat 8,582 mata, manakala perak dimenangi pasukan Amerika Syarikat, Ryan Real-Kryn Real (8,366). – BernamaSource link

Leave a Reply