Pasukan kebangsaan sepak takraw akan menerima insentif istimewa daripada Majlis Sukan Negara (MSN)Pasukan kebangsaan sepak takraw akan menerima insentif istimewa berjumlah RM170,000 daripada Majlis Sukan Negara (MSN) berikutan kejayaan cemerlang mereka di Piala Dunia Sepak Takraw 2024 yang berlangsung di ibu negara, baru-baru ini.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata MSN telah meluluskan insentif berjumlah RM60,000 bagi setiap pasukan inter-regu dan pasangan selepas menjadi juara manakala pasukan regu yang menjadi naib juara menerima RM50,000 dalam pertandingan yang diadakan di Stadium Titiwangsa.

“(Kejayaan) di Piala Dunia Sepak Takraw 2024 bermakna banyak kepada rakyat Malaysia dan para pemain yang bekerja keras untuk menjuarainya,” katanya.

Beliau memberitahu wartawan di Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur selepas upacara penyambutan bagi pasukan bowling para dari Kejohanan Dunia 2024 di Ekurhuleni, Afrika Selatan.

Pada 22 Mei, pasukan kebangsaan sepak takraw membuat sejarah dengan mengakhiri penguasaan Thailand selepas mengalahkan mereka 2-0 dalam final acara inter-regu dan pasangan.

Jangkaan 33 tahun bagi pasukan kebangsaan sepak takraw menjadi juara bagi acara regu berterusan selepas kalah 1-2 kepada Thailand dalam final pada 26 Mei.

Sementara itu, Hannah mengatakan MSN masih dalam perbincangan untuk mengikitkan semula sepak takraw sebagai sukan utama seperti yang diminta oleh presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) Datuk Mohd Sumali Reduan.

Sepak takraw bersama dengan besi angkat dan taekwondo adalah tiga sukan yang MSN jatuhkan dari senarai sukan utama negara pada 2017, berikutan prestasi yang lemah dan kurangnya peningkatan berdasarkan kajian, termasuk kajian mendalam terhadap prestasi ketiga-tiga sukan sejak 2007.

Mengenai permintaan PSM mengenai pembinaan stadium khas untuk sepak takraw, Hannah sebaliknya mencadangkan agar mereka bersama Persatuan Sukan lain bekerjasama dengan institusi pengajian tinggi untuk menggunakan kemudahan mereka termasuk untuk tujuan latihan.Source link

Leave a Reply