Pasukan Harimau Cepat menamatkan perlawanan keempat selepas dikalahkan oleh pasukan Kiwi.Pasukan hoki kebangsaan yang baru tampil dalam wajah baru melemparkan beberapa peluang emas, termasuk suatu pukulan penalti, untuk tunduk 3-2 kepada New Zealand dan berakhir keempat dalam edisi ke-30 Piala Sultan Azlan Shah di Stadium Hoki Azlan Shah di sini hari ini.

Selain pukulan penalti itu, Harimau Cekap, yang telah memenangi kejuaraan sebelum ini, juga gagal memanfaatkan empat penjuru penalti yang diperolehi dalam perlawanan klasifikasi itu.

Beraksi di hadapan penonton penuh, Malaysia, yang telah mengalahkan Black Stick 2-1 dalam satu perlawanan persahabatan pada 1 Mei dan 6-4 dalam peringkat kumpulan pada Selasa (7 Mei), yang memulakan serangan pertamanya selepas hanya tiga minit apabila Muhammad Azrai Aizad Abu Kamal menjaringkan gol daripada laluan Faizal Saari.

New Zealand yang diperingkat ke-10 di dunia membalas pantas dengan menjaringkan dua gol dalam masa lima minit melalui gol penjuru Scott Cosslett dalam minit kelima dan gol padang Jonty Elmes dalam minit ke-10.

Kesempatan emas ke-13 Malaysia untuk menjulangkan kedudukan apabila mereka diberikan pukulan penalti pada minit ke-39 selepas bola mengenai pemain Kiwi tetapi percubaan Muhammad Azrai Aizad meleset jauh.

Harimau Cekap, di bawah arahan jurulatih kepala Sarjit Singh, membayar harganya kerana kerakusannya apabila Dane Lett membuka kelebihan New Zealand kepada 3-1 dengan gol penjuru dalam minit ke-48.

Fitri Saari mengurangkan defisit 44 saat sebelum wisel akhir tetapi ia terlalu sedikit, terlalu lewat untuk Malaysia.

Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim menyaksikan perlawanan itu.

Malaysia gagal membuat keputusan akhir selepas menamatkan gelaran kumpulan pada tempat ketiga dengan sembilan mata dari lima perlawanan manakala New Zealand berada di tempat keempat dengan tujuh mata.

Sarjit, yang dilantik sebagai jurulatih kepala baru pada bulan Mac dan sedang membentuk skuad yang kuat, telah menetapkan sasaran penempatan terbaik empat di Ipoh.

Membincangkan permainan, Sarjit berkata walaupun pasukannya bermula dengan baik, mereka membuat kesilapan mudah dan menjadi mudah berpuas hati, menjurus kepada kejatuhan mereka.

“Saya rasa kita bermain cukup baik tetapi tidak mengambil peluang kita dengan baik. Penjagaan kami longgar dalam suku pertama. Ia adalah persembahan yang baik walaupun kita kalah.

“Seperti yang saya katakan sebelum ini, kita sedang membina pasukan untuk Sukan Asia 2026. Kami masih mempunyai banyak masa untuk menguji pemain-pemain kita dan bersiap sedia untuk itu,” katanya, menambah bahawa beliau akan memberi peluang kepada kira-kira enam pemain dari kumpulan 30 orang yang tidak dimainkan di Kejohanan Piala Negara Bola Sepak Lelaki FIH di Poland dari 29 Mei hingga 9 Jun.

Pada awalnya, juara bertiga Korea Selatan mengelakkan dari kekalahan terakhir apabila mereka menewaskan Kanada 4-1 dalam perlawanan kelayakan kelima-keenam.Source link

Leave a Reply