Pasangan Malaysia mengelakkan perbalahan dengan sambutan Hari Raya berasingan.Baru-baru ini, sebuah pos anonim oleh seorang lelaki tempatan yang menceritakan perjanjian “balik kampung” berasingan dengan isterinya untuk sambut Hari Raya Aidilfitri telah menarik perhatian netizen. Sebagai langkah mengelakkan pertelingkahan, lelaki itu mendedahkan bahawa dia dan isterinya akan sambut Hari Raya Aidilfitri secara berasingan dengan pulang ke kampung masing-masing daripada bersama-sama.

Pada X, @meinmokhtar berkata bahawa dia dan pasangannya, yang berumur 35 dan 36 tahun, telah pulang ke kampung masing-masing secara berasingan semasa Hari Raya Aidilfitri selama lima tahun kebelakangan ini. “Saya pulang ke kampung saya, dia pulang ke kampungnya. Tiada masalah dan kami berdua berpuas hati.”

Kerana kami berdua adalah anak sulung, perjanjian ini akan berterusan selagi kedua ibu bapa kami masih hidup. Ikutilah kami, haha,” jelasnya lagi. Banyak rakyat Malaysia terkejut dan terhibur dengan perjanjian pasangan ini dalam ruangan komen pos tersebut.

Terdapat juga ramai yang cuba untuk mencari teori mengapa pasangan ini berjaya sedangkan yang lain tidak. “Adakah kamu sepupu jauh?” soal seorang pengguna. “Bagaimana kedekatan rumah ibu bapa kamu satu sama lain?” Ada lagi seorang pengguna yang mempersoalkan “bagaimana mereka dapat memenuhi perjanjian ini, iaitu kedua ibu bapa mereka tetangga.”

Seorang pembaca menyangkal bahawa perjanjian jenis ini hanya boleh dilaksanakan jika pasangan tersebut tidak mempunyai anak. Apa pendapat anda, bagaimana mungkin bagi pasangan ini untuk memandu berasingan ke sambutan Raya mereka?

Baca Selanjutnya:
Peran Ibubapa Moden dan Peranan Keluarga Digariskan Semula dalam video Hari RayaSource link

Leave a Reply