Panduan MPI Memandu Prestasi Baik bagi Kuarta Keempat Sementara Operasi China Memberi KejayaanMPI dijangka pulih kuat pada 4QFY24 berdasarkan penggunaan yang meningkat di kilang Suzhou, tanpa kos penutupan operasi leadframe dan campuran produk yang menguntungkan atas permintaan yang tinggi untuk bungkusan premium.

Kenanga telah meningkatkan ramalan pendapatan FY24-26F sebanyak 25%, 17% dan 17%, menaikkan TP sebanyak 17% menjadi RM46.84 (dari RM40.14) dan mengekalkan panggilan OUTPERFORM. Syarikat pelaburan ini berpuas hati dengan prospek MPI selepas taklimat hasil-3QFY24.

MPI melaporkan pencapaian pulangan yang memuaskan di kilang Suzhou sejak 2QFY24 dengan kadar penggunaan 64%, hasil pengeluaran terus meningkat. Ini berkat pemulihan keseluruhan pasaran telefon pintar di China, yang mencatat pertumbuhan jualan YoY sebanyak 1.5% pada 1QCY24, mengikut Counterpoint Research. Pencetus utama pemulihan adalah kejayaan prosesor 7nm Huawei (+70% YoY, meskipun dari tahap yang rendah) dan usaha premiumisasi dari jenama seperti Xiaomi dan Honor, yang menyumbang kepada pertumbuhan jualan yang tinggi sebanyak 8.6% YoY dan 11.5% YoY masing-masing pada 1QCY24.

Keputusan syarikat untuk menghentikan operasi bingkai utama (Dynacraft Industries di Penang yang mengalami kerugian bersih sebanyak RM10juta setiap suku) memberikan pulangan pada 2QFY24 dan 3QFY24. Walaupun terdapat kos penutupan tertentu yang berkaitan dengan bayaran pemutusan hubungan dan pemindahan jentera yang diakui dalam 3QFY24 yang baru dilaporkan, kumpulan itu berjaya melaporkan prestasi yang stagnan QoQ walaupun 3Q adalah suku yang lemah dari segi musiman. Untungnya, kumpulan telah menasihatkan bahawa bayaran ini kini telah diselesaikan sepenuhnya, menutup bab Dynacraft Industries.

Memasuki 4QFY24 dengan rekod yang bersih, MPI dijangka mengalami peningkatan yang signifikan, didorong oleh pemulihan operasi China (manfaat daripada leverage operasi yang menguntungkan) dan campuran produk yang menguntungkan di kilang Ipoh, berikutan permintaan yang meningkat untuk bungkusan premium berkaitan dengan SiC dan GaN. Oleh itu, kumpulan sedang memperluas kapasiti di Ipoh (76k kps di tapak M dan 39k kps di tapak S) untuk memenuhi permintaan yang meningkat dari pelanggan Barat dan mungkin pelanggan China yang merelokasi. Selain itu, kumpulan menjangka pulih yang kuat untuk segmen industri (kira-kira 38% daripada pendapatan kumpulan) apabila penyebaran pusat data AI akan membawa kepada peningkatan permintaan bagi cip pengurusan kuasa MPI yang digunakan dalam pelayan.

Kenanga menyukai MPI kerana: (i) pendedahan yang kuat dalam segmen semikonduktor automotif yang berkembang, (ii) usaha dalam teknologi baru yang menjanjikan seperti nitrid gallium dan karbida silikon, dan (iii) kepakaran unggulnya dalam pembungkusan cip pengurusan kuasa untuk pusat data.Source link

Leave a Reply