Pandelela berhasrat untuk ke Olimpik kali kelima melalui lonjakan di Doha


KUALA LUMPUR: Juara terjun negara Datuk Pandelela Rinong berharap dapat bersaing dalam Olimpik untuk kali kelima berturut-turut dengan memastikan dia mendapat tiket ke Paris 2024 melalui Kejohanan Akuatik Dunia di Doha dari 2 hingga 18 Februari.

Bukan sahaja dia akan mencuba untuk bersaing dalam acara individu platform 10 meter wanita untuk kali kelima di Olimpik, tetapi juga pada usia 30 tahun, dia juga akan berusaha untuk membuat penampilan berturut-turut dalam acara bersama Nur Dhabitah Sabri dalam platform 10 meter wanita di Paris.

“Segala-galanya berjalan dengan baik sekarang… Saya hanya memfokuskan diri untuk mencapai prestasi peribadi terbaik saya dan melakukan yang terbaik, sama seperti dalam latihan untuk pertandingan (di Doha).

“Saya juga sangat berharap untuk bersaing dengan dia (Nur Dhabitah) dalam Kejohanan Akuatik Dunia dan memberikan yang terbaik,” kata Pandelela, yang berada di Doha, berkata ketika dihubungi oleh Bernama.

Pandelela telah bertanding dalam empat edisi Sukan Olimpik, iaitu Beijing 2008, London 2012, Rio de Janeiro 2016 dan Tokyo 2020.

Di London 2012, atlet wanita Sarawak ini mencipta sejarah dengan menjadi wanita pertama negara yang memberi pingat di Sukan Olimpik – memenangi gangsa dalam acara individu platform 10 meter wanita.

Empat tahun kemudian, di Rio de Janeiro, dia memenangi perak bersama Cheong Jun Hoong dalam acara bersama platform 10 meter wanita.

Jika Pandelela berjaya melangkah ke Paris 2024, dia akan menyamai rekod bekas pelumba lompat bergelung negara Datuk Leong Mun Yee yang telah membuat lima penampilan Olimpik.

Di Doha, 12 peserta teratas dalam acara individu dan empat pasangan teratas dalam acara bersama akan mendapat tiket ke Paris 2024.

Dengan ramai yang telah mendapat kelayakan melalui Kejohanan Akuatik Dunia tahun lalu, tempat yang masih tersedia akan diberikan kepada peserta terbaik dalam Doha.

Untuk rekod, remaja Bertrand Rhodict Lises adalah satu-satunya peserta terjun yang telah mendapat kelayakan untuk Sukan Olimpik 2024 pada 26 Julai-11 Ogos, sejauh ini.

Pelumba 18 tahun asal Sarawak ini akan membuat penampilan Olimpik pertamanya selepas berjaya ke final platform 10 meter lelaki dan menjadi antara 12 peserta teratas dalam Kejohanan Akuatik Dunia 2023 di Fukuoka, Jepun.

Pelumba terjun negara lain yang akan bersaing di Doha termasuk Wendy Ng Yan Yee, Ooi Tze Liang, Muhammad Syafiq Puteh, Enrique Maccartney Harold dan Jellson Jabillin.

Berkaitan dengan kem latihan dua bulan di China, Pandelela berkata ia berjalan dengan baik bagi dirinya, terutamanya dalam membina kekuatan mental dan fizikalnya menjelang Kejohanan Akuatik Dunia.–BernamaSource link

Leave a Reply