PETALING JAYA: Walaupun dilanda oleh beberapa kecederaan kepada pemain utama, jurulatih Harimau Malaya, Kim Pan Gon tetap optimis untuk menurunkan barisan berkualiti untuk dua perlawanan terakhir Kumpulan D dalam pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 menentang Kyrgyzstan dan Taiwan bulan depan.

Pan Gon berkata beliau tidak mahu terlalu terfokus pada kecederaan tetapi lebih memilih untuk memberi tumpuan kepada pemain lain yang mampu menghadapi cabaran untuk mengangkat pasukan ke peringkat seterusnya dalam pertandingan tersebut.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebelum ini mengumumkan senarai 23 pemain untuk kem latihan terpusat yang bermula hari ini, mencatatkan pemain-pemain kunci seperti penyerang sayap Arif Aiman Mohd Hanapi dan Mohamad Faisal Abdul Halim, serta penyerang Romel Morales telah dikeluarkan kerana kecederaan.

“Situasi yang sukar dengan kes Faisal Halim, kecederaan Arif Aiman, kecederaan buku lali Morales. Kuasa serangan kita mengalami masalah dan inilah yang kita hadapi pada masa ini tetapi kita masih ada tenaga kerja lain.

“Saya masih percaya semua pemain lain mempunyai kualiti yang sama, mungkin mereka mempunyai motivasi yang lebih dan ini adalah masa mereka untuk membuktikannya. Walau bagaimanapun, kita akan cuba mencari penyelesaian terbaik dan komposisi untuk persediaan perlawanan,” kata jurulatih Korea Selatan tersebut apabila ditemui di kem latihan terpusat di Wisma FAM, Kelana Jaya hari ini.

Penyerang bintang Faisal Halim mengalami kecederaan dalam satu serangan di sebuah pusat membeli-belah di Petaling Jaya awal bulan ini dan mengalami kecederaan bakar peringkat keempat. Beliau telah menjalani empat pembedahan dan baru-baru ini dibenarkan keluar dari hospital swasta dan kini sedang pulih di rumah.

Masalah kecederaan berterusan apabila pemain kunci lain, Syafiq Ahmad, terpaksa dikeluarkan dari pasukan kerana kecederaan, seperti yang dimaklumkan oleh FAM.

Namun, Pan Gon memanggil pemain Kuala Lumpur City FC, Zhafri Yahya untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pemain Kedah Darul Aman FC tersebut.

Selepas empat perlawanan, Malaysia, yang berada di tempat ketiga dalam Kumpulan D dengan enam mata, akan berhadapan dengan Kyrgyzstan di Stadium Dolen Omurzakov, Bishkek, pada 6 Jun, sebelum bertemu dengan Taiwan dalam perlawanan terakhir di Stadium Nasional, Bukit Jalil, di sini pada 11 Jun.

Kyrgyzstan kini memimpin Kumpulan D, diikuti oleh Oman di tempat kedua, kedua-duanya dengan sembilan mata tetapi yang pertama dengan perbezaan gol yang lebih baik.

Kedua-dua pasukan akan bertemu dalam perlawanan kumpulan terakhir pada 11 Jun, manakala Taiwan berada di bahagian bawah tanpa sebarang mata.

Malaysia memerlukan tiga mata dalam kedua-dua perlawanan yang masih berbaki sambil berharap Oman menewaskan Kyrgyzstan untuk meningkatkan peluang mereka membuat sejarah dengan layak ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia 2026 dan menjamin tempat awal dalam Piala Asia 2027.Source link

Leave a Reply