Ketua Jurulatih Kebangsaan, Kim Pan Gon hari ini bercerita tentang tekanan besar yang harus dihadapinya dalam membimbing pasukan Harimau Malaya sejak mengambil alih pada Januari 2022.

Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, bekas pengarah pasukan Persatuan Bola Sepak Korea (KFA) itu memberitahu kepercayaan dalam keupayaannya untuk memimpin pasukan dan menyumbang kepada perkembangan bola sepak Malaysia.

Dengan mengimbas pencapaiannya sepanjang pemerintahannya, lelaki berusia 54 tahun itu yakin usahanya telah menunjukkan kesetiaan dan optimisme dalam membentuk masa depan yang menjanjikan bagi pasukan.

“Sebagai jurulatih, semua tekanan dari satu kejohanan ke kejohanan, tetapi saya percaya saya membuktikan dalam dua tahun lalu memberi yang terbaik untuk bola sepak Malaysia, jadi saya meyakinkan diri bahawa kita juga boleh memberikan yang terbaik untuk masa depan,” katanya dalam sidang akhbar sebelum perlawanan bertemu Korea Selatan esok dalam saingan terakhir Kumpulan E Piala Asia 2023.

Beliau merespon tentang sokongan dari Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi meneruskan memimpin pasukan kebangsaan walaupun prestasi pasukan tidak begitu membanggakan dalam kempen Piala Asia kali ini.

Dengan tegas, Pan menyatakan tekadnya untuk mengatasi cabaran dan menekankan keperluan untuk memelihara sikap positif dan menyingkirkan sebarang ketakutan yang berkaitan dengan peranan tersebut.

“Saya perlu mengeluarkan segala perkara negatif, ketakutan, semuanya itu perlu dikeluarkan. Saya perlu kuat dan positif untuk mengendalikan pasukan,” katanya.

Malaysia bakal bertemu dua kali juara Piala Asia, Korea Selatan di Stadium Al Janoub esok dengan misi untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata selepas kalah dalam dua perlawanan sebelum ini, 0-4 kepada Jordan dan 0-1 kepada Bahrain.

Kedua-dua kekalahan itu menghalang Malaysia mencipta sejarah dengan layak ke pusingan 16 untuk kali pertama, yang menjadi matlamat peribadi Pan Gon.

Sebelum menyertai Piala Asia, Harimau Malaya di bawah pimpinan Pan Gon mencatatkan 18 kemenangan, empat seri, dan lima kekalahan daripada 27 perlawanan dalam semua pertandingan.

Malaysia juga sedang dalam landasan yang betul untuk layak ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia untuk kali pertama setelah memimpin persaingan dalam Kumpulan D dengan enam mata selepas menewaskan Kyrgyzstan 4-3 dan Taiwan 1-0 pada November lalu.

Harimau Malaya dijadualkan bertemu Oman di luar pada 21 Mac dan menjamu mereka pada 26 Mac, diikuti dengan Kyrgyzstan di luar pada 6 Jun sebelum menjamu Taiwan pada 11 Jun.–BernamaSource link

Leave a Reply