Pan Gon memperoleh satu mata dari Muscat


PETALING JAYA: Jurulatih utama Harimau Malaya, Kim Pan Gon berharap pasukannya boleh mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata menjelang perlawanan ketiga Kumpulan D menentang Oman semasa pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026 / Piala Asia 2027 di Kompleks Sukan Sultan Qaboos pada 21 Mac.

Mengakui cabaran besar yang menanti di Muscat, Pan Gon, bagaimanapun, berkata Malaysia harus bangkit menghadapi pasukan dunia yang berada di tangga ke-80 pada masa kini.

“Kita perlu mendapatkan satu mata, walaupun sukar bagi pasukan yang berada di tangga ke-132 (Harimau Malaya) untuk bermain menentang pasukan yang berada di tangga ke-80 (Oman) jauh dari rumah.

“Kita juga perlu menyesuaikan diri dengan perbezaan waktu; dengan perlawanan dijadual pada jam 10 malam, ia akan menjadi awal pagi di sini (2 pagi), menjadikannya sangat mencabar,” katanya kepada wartawan semasa hari pertama kem latihan pusat hari ini.

Jurulatih Korea Selatan itu juga mengutarakan kebimbangan bahawa pemainnya mungkin akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan kecergasan perlawanan semula, memandangkan musim baharu Liga Malaysia (M-League) dijadual untuk bermula pada bulan Mei.

“Situasi kita bukanlah ideal pada masa ini, mengingat Liga berakhir pada bulan Disember lalu dan musim baharu tidak akan bermula sehingga Mei. Pemain memerlukan permainan secara berkala dari minggu ke minggu.

“Selepas Piala Asia 2023, pemain kita tidak mendapat peluang permainan langsung, dan sesetengah kelab M-League pun belum memulakan pra-musim mereka. Jadi, dari segi fizikal, kita ketinggalan, dan bermain jauh dari rumah semasa bulan Ramadan menambah cabaran,” katanya.

Sementara itu, yang berusia 54 tahun itu mengumumkan bahawa Harimau Malaya akan bertemu dengan Nepal, yang berada di tangga ke-175 dunia, pada 15 Mac dalam satu perlawanan persahabatan tertutup Tier 1 Antarabangsa di Markas FAM di Kelana Jaya menjelang perjalanan ke Muscat.

Malaysia sedang dalam proses untuk membuat sejarah dengan layak ke pusingan ketiga Kelayakan Piala Dunia / Piala Asia untuk kali pertama, dengan kini memimpin Kumpulan D dengan kelebihan tiga mata berbanding Oman.

Pasukan Pan Gon telah meraih dua kemenangan menentang Kyrgyzstan (4-3) dan Taiwan (1-0) tahun lalu untuk mendahului kumpulan. Oman, di tempat kedua, berkongsi mata dengan Kyrgyzstan, manakala Taiwan masih tanpa sebarang mata.

Sementara itu, Pan Gon mengekspresikan kekecewaan terhadap panggilan dari media tempatan tertentu untuk beliau meletak jawatan selepas kekalahan 0-4 Malaysia kepada Jordan dalam perlawanan pembukaan Kumpulan E Piala Asia 2023 di Doha pada Januari lalu.

Pasca kekalahan berat menentang Jordan, pasukan kebangsaan mengalami kekalahan 0-1 kepada Bahrain dan berjaya mendapat seri 3-3 menentang Korea Selatan dalam perlawanan kumpulan terakhir tetapi satu mata tidak mencukupi untuk menaikkan pasukan melepasi peringkat kumpulan. – BernamaSource link

Leave a Reply