Pan Gon kecewa dengan keadaan padang SNBJ


PETALING JAYA: Jurulatih utama Harimau Malaya, Kim Pan Gon, nampaknya kecewa dengan keadaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) menjelang perlawanan kumpulan D keempat pada pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026 / Piala Asia 2027 menentang Oman pada 26 Mac.

Pan Gon menyuarakan kebimbangan beliau terhadap keadaan padang SNBJ selepas memeriksanya bersama Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin, Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) Datuk Hans Isaac, dan pasukan jurulatihnya, semalam.

“Namun, kakitangan teknikal di sana memberitahu saya bahawa mereka yakin padang itu akan berada dalam keadaan baik menjelang 26 Mac.

“Saya sangat kecewa tetapi beliau (teknisi) memberitahu saya bahawa pasukan kita tidak bermain esok,” katanya kepada wartawan semasa hari pertama kem latihan pusat di sini, hari ini.

Sebelum ini, terdapat pertanyaan tentang keadaan padang di stadium utama Harimau Malaya, selepas beberapa konsert diadakan di tempat tersebut.

Harimau Malaya mengadakan kem latihan pusat di Wisma FAM, hari ini sebagai persiapan untuk perlawanan kumpulan D ketiga menentang pasukan Oman yang menduduki tempat ke-80 di Stadium Sukan Sultan Qaboos, Muscat pada 21 Mac, sebelum pulang ke tanah air untuk perlawanan keempat di Bukit Jalil, lima hari kemudian.

Selepas dua perlawanan menentang Oman, Malaysia, yang kini menduduki tempat ke-132, akan bertemu dengan Kyrgyzstan (6 Jun) di luar negara dan kembali menanti kedatangan Taiwan di Bukit Jalil pada 11 Jun.

Malaysia berada di landasan yang betul untuk membuat sejarah dengan layak ke pusingan ketiga kelayakan Piala Dunia / Piala Asia untuk kali pertama, kini memimpin Kumpulan D dengan tiga mata kelebihan berbanding Oman.

Pasukan Pan Gon mencatatkan dua kemenangan menentang Kyrgyzstan (4-3) dan Taiwan (1-0) tahun lalu untuk memuncak kumpulan, manakala Oman, di tempat kedua, berkongsi mata dengan Kyrgyzstan, manakala Taiwan terpinggir tanpa sebarang mata. – BernamaSource link

Leave a Reply