Pan Gon dan pasukan jurulatih bersedia untuk berpisah dengan Harimau Malaya?


KUALA LUMPUR: Jurulatih utama Harimau Malaya, Kim Pan Gon bersama pasukannya dikatakan kecewa dengan keadaan pasukan kebangsaan dan bersedia, jika perlu, untuk berhenti bertugas.

Sumber berhampiran pengurusan pasukan kebangsaan berkata Pan Gon dan jurulatihnya telah menghantar surat kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) baru-baru ini, menyatakan kesediaan mereka untuk “berpisah” dengan pasukan kebangsaan jika perkhidmatan mereka tidak diperlukan lagi.

Sumber itu menambah bahawa Pan Gon, yang berusia 54 tahun, dan jurulatihnya hanya meminta ganti rugi tiga bulan gaji jika mereka ‘berpisah’.

Perjanjian kontrak jurulatih warga Korea Selatan dengan Harimau Malaya berakhir pada Januari 2025.

“Saya diberitahu bahawa panel jurulatih Harimau Malaya, termasuk Pan Gon, telah menghantar surat tersebut dan sedia jika perkhidmatan mereka tidak lagi diperlukan dan mereka hanya meminta ganti rugi tiga bulan gaji jika itu berlaku,” kata sumber itu kepada Bernama.

Sumber tersebut tidak menolak kemungkinan bahawa tindakan yang diambil oleh Pan Gon dan jurulatihnya disebabkan oleh kekecewaan dan ketidakpuasan terhadap beberapa perkara yang berlaku dalam pasukan kebangsaan.

Baru-baru ini, Malaysia kalah 2-0 dua kali berturut-turut kepada Oman dalam perlawanan Kumpulan D dalam pusingan kedua Kempen Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027, menyambung rekod buruk mereka sejak prestasi tercabar mereka dalam Piala Asia 2023 di Qatar pada Januari.

Sementara itu, Setiausaha Agung FAM, Datuk Noor Azman Rahman, ketika dihubungi oleh Bernama hari ini, menafikan perkara tersebut.

“Pan Gon masih mempunyai kontrak dan dia seorang profesional. Pasukan masih ada dua lagi perlawanan (dalam Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027) pada bulan Jun dan masih belum dikeluarkan,” katanya.

Pan Gon telah membantu mengubah nasib Harimau Malaya di pentas antarabangsa, membawa mereka layak untuk Piala Asia selepas 42 tahun lamanya serta menjadi naib juara dalam Piala Raja Thailand 2022 dan Kejohanan Bola Sepak Merdeka 2023.

Selain itu, Pan Gon juga mengawasi kenaikan Malaysia dalam ranking dunia, meningkat dari kedudukan ke-154 yang rendah ke kedudukan terbaik mereka di puncak ke-130.

Pan Gon membawa empat pembantu, iaitu jurulatih penjaga gol, jurulatih kecergasan, jurulatih analisis dan pembantu jurulatih ketua E. Elavarasan apabila beliau dilantik sebagai jurulatih utama Harimau Malaya pada Januari 2022.

Pan Gon sebelum ini adalah pengarah pasukan Persatuan Bola Sepak Korea (KFA) dan pernah menjadi jurulatih Hong Kong juga.Source link

Leave a Reply