Palestin meraih kemenangan pertama mereka dalam sejarah ketika mereka mencapai pusingan penyingkirkan Piala Asia pada Selasa, tetapi China sudah terlepas dari pertandingan pertama.

Syria juga menjadikan sejarah dengan mencapai 16 terakhir di Qatar, sementara Uzbekistan dan Emiriah Arab Bersatu turut maju dalam malam penuh drama.

Palestin hampir berjaya mendapat tempat kedua dalam Kumpulan C tetapi berjaya melalui sebagai salah satu daripada empat pasukan tempat ketiga terbaik selepas mengalahkan Hong Kong 3-0.

UAE turut melalui di tempat kedua walaupun kalah 2-1 kepada juara kumpulan Iran.

Palestine mencapai kemenangan di Doha dalam latar belakang perang Israel-Hamas di Gaza. Pemain Palestin dan kakitangan turut kehilangan orang tersayang dalam konflik tersebut dan berharap untuk memberi sedikit keselesaan kepada mereka yang menderita di rumah.

Oday Dabbagh mencipta gol pada setiap separuh masa dan Zeid Qunbar mencatatkan satu lagi sebelum Palestin dikejutkan dengan penalti lewat yang gagal oleh Hong Kong.

“Terima kasih kepada peminat yang datang untuk menyokong Palestin,” kata kapten Musab Al-Battat kepada beIN SPORTS selepas permainan. “Terima kasih daripada hati kita.”

Syria juga mencapai pusingan penyingkirkan untuk kali pertama dengan kemenangan 1-0 ke atas India, manakala Omar Khribin menjadi hero dengan golnya pada minit ke-76 yang juga mengesahkan pembatalan awal China dari pertandingan.

China gagal memasuki pusingan penyingkirkan dengan tempat ketiga dan dua mata dalam Kumpulan A. Mereka gagal menjaringkan gol dalam semua tiga perlawanan mereka.

Australia menjuarai Kumpulan B selepas seri 1-1 dengan Uzbekistan, dengan Syria juga maju bersama dua pasukan tersebut sebagai salah satu pasukan tempat ketiga terbaik.

India berada di bahagian bawah dan akan pulang tanpa kemenangan atau gol.

“Kami sangat gembira dengan kelayakan ini, sangat bangga dengan pemain saya, mereka membuat pengorbanan besar untuk mendapatkan hasil ini,” kata jurulatih veteran Argentina, Cuper.

“Kami mainkan permainan dengan satu tujuan dalam fikiran kita – untuk menang, dan kami berjaya melakukannya. “Kami tidak mahu berhenti di sini.”

Walaupun mengalami kegagalan awal di dalam kumpulan yang sukar, Stimac berkata India akan membawa pulang “pelajaran yang baik.”

“Perlawanan ini pengalaman pembelajaran untuk anak-anak,” katanya, setelah pasukannya dipukul 2-0 oleh Australia dan 3-0 oleh Uzbekistan.

“Pencapaian saya ialah kami berjaya mencipta peluang lawan Australia, Uzbekistan, dan Syria.”

Dalam perlawanan lain antara Uzbekistan dan Australia, yang sudah layak, Socceroos menjaringkan gol penalti yang kontroversial melalui Martin Boyle pada waktu tambahan separuh masa pertama.

Penalti itu dilesapkan ke dalam sudut rendah. “Jika ini penalti, saya tidak faham peraturan. Tiada niat,” kata jurulatih Uzbekistan, Srecko Katanec.

Uzbekistan, yang diantenkan sebagai calon gelaran luar, menyamakan kedudukan 12 minit sebelum perlawanan tamat apabila Azizbek Turgunboev mencapai gol dengan mengepala hujung penyerangan.

Pada Rabu, pasukan jangkaan Jepun akan mencuba untuk mendapat kembali saingan dalam kejohanan dan memuktamadkan tempat mereka dalam pusingan penyingkirkan apabila bertemu dengan Indonesia, yang juga masih boleh maju.

Jepun terkejut dengan kekalahan 2-1 kepada Iraq pada perlawanan terakhir, meletakkan Iraq melalui. – AFPSource link

Leave a Reply