Pakar-pakar: Tambahkan makanan kaya bakteria baik kehidangan perayaan anda


Makanan manis dan minuman beralkohol selalu dikaitkan dengan kegembiraan musim perayaan, tetapi walaupun ia membuat kita berasa ceria, perut kita mengalami pengalaman yang berbeza.

Namun, anda masih boleh menikmati perayaan dan mengelakkan masalah seperti kembung dan sembelit dengan memakan makanan tertentu yang dapat menyokong kesihatan usus anda, mengikut Daryl Gioffre, ahli pemakanan terkenal dan pakar usus.

“Anda perlu melihat usus anda seperti sebuah taman, anda mahukan banyak bunga dan tidak banyak rumput liar,” kata Gioffre. Secara metaforanya, bakteria baik adalah bunga anda dan bakteria buruk adalah rumput liar. “Malangnya, bagi kebanyakan daripada kita, rumput liar telah mengatasi taman.”

Terdapat beberapa makanan yang boleh membantu menggantikan bakteria buruk dalam usus anda dengan bakteria baik, kata Gioffre.

Berikut adalah beberapa makanan yang baik untuk kesihatan usus yang beliau dan Caroline Margolis, ahli diet berdaftar dengan Lifeway Foods, mencadangkan untuk ditambahkan ke dalam menu semasa musim perayaan.

4 jenis makanan yang baik untuk usus yang patut dimakan semasa musim perayaan

1. Sayur-sayuran hijau

“Komponen utama mengapa sayur-sayuran hijau dapat membantu usus anda adalah kerana mereka kaya dengan mineral seperti potassium, tetapi terutamanya magnesium,” kata Gioffre. “Mereka sangat baik kerana dapat mengurangkan inflamasi dalam usus, dan mineral-mineral ini dapat menetralisir kebanyakan asid kerana banyak orang mengambil makanan asidik yang boleh membuat usus lebih asidik.”

Pilihlah sayur-sayuran hijau seperti Bayam, Kubis, Kear, Tunas-tunas, terutamanya tunas brokoli.

Musim perayaan ini, cubalah untuk memulakan hari anda dengan jus hijau atau smoothie hijau, cadangkan Gioffre. Anda juga boleh mengambil sup dan salad, tetapi elakkan pembangkit salad yang tinggi dengan cuka kerana cuka biasanya tinggi dengan yis, “yang boleh merosakkan usus,” tambahnya, kecuali cuka epal.

2. Makanan yang difermentasi

Makanan yang difermentasi kaya dengan probiotik, “bakteria yang bermanfaat yang boleh membantu meningkatkan kesihatan usus dan mengurangkan inflamasi, serta mempertahankan bakteria buruk yang boleh mencipta inflamasi dalam usus,” kata Gioffre.

Beberapa makanan yang difermentasi yang patut anda tambah ke dalam diet anda termasuk Kimchi, Sauerkraut dengan kultur live, Timun masak, Yogurt kelapa dan Kefir.

Selain manfaat kesihatan pencernaan, makanan yang difermentasi juga berkaitan dengan peningkatan kesihatan imun, kata Margolis, “yang penting semasa musim perayaan.”

3. Makanan kaya serat

“Makanan ini sangat baik kerana dapat menggalakkan pergerakan usus yang teratur, dan mereka dapat membantu mengekalkan usus anda dalam keadaan bergerak,” kata Gioffre. “Ini amat penting kerana sekali usus menjadi sembelit, maka ia akan memberi kesan kepada seluruh sistem.”

Masaklah makanan dengan makanan kaya serat seperti Kuinoa, Beras liar, Ubi manis, Labu

Majoriti orang tidak mendapat cukup serat dalam diet mereka, nota Gioffre. Beliau masih menasihati untuk tidak mengambil lebih daripada satu cawan penuh serat sehari kerana terlalu banyak serat juga boleh menyebabkan masalah pencernaan.

4. Asid lemak Omega-3

“Asid lemak Omega-3 sangat kuat. Mereka dapat mengurangkan inflamasi dalam usus,” kata Gioffre. “Tujuan segala yang kita lakukan dengan usus adalah untuk mengurangkan inflamasi kerana ia adalah garisan pertahanan pertama kita. Usus adalah garisan pertahanan pertama untuk segala yang berlaku, dari air yang kita minum, udara yang kita hirup, makanan yang kita makan, jadi kita perlu menjaga usus kita atas pelbagai sebab.”

Beberapa asid lemak Omega-3 yang boleh anda tambah ke dalam menu termasuk Salmon, Mackerel, Sardin, Ikan bilis, Trout, Kacang, terutamanya badam dan walnut, Biji-bijian termasuk biji chia, biji rami dan biji hemp.

Sebagai peringatan kesihatan, Gioffre dan Margolis kedua-duanya mencadangkan untuk bersikap kasih sayang dengan diri sendiri semasa musim perayaan dan jangan terlalu keras terhadap diri sendiri berkenaan apa yang anda makan.

“Nikmatilah makanan anda,” kata Margolis. “Jangan mengehadkan diri anda. Jangan tidak makan pencuci mulut. Nikmatilah musim perayaan!” – CNBCSource link

Leave a Reply