Ketua Statistik Datuk Seri Mohd Uzir Mahidi dari Jabatan Perangkaan Malaysia mengatakan Pusat Pangkalan Data Pusat (Padu) telah mencapai 10.8 juta hingga tengah hari dan boleh melebihi 11 juta sebelum ditutup tengah malam ini.

Ini setara dengan 48.3 peratus daripada 21.96 juta rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Beliau yakin bahawa sasaran 50 peratus untuk mendaftar dan mengemaskini maklumat peribadi dengan sistem Padu akan tercapai menjelang tengah malam ini.

Sebanyak 1,902 kaunter pendaftaran fizikal di seluruh negara dibuka sehingga 5 petang hari ini untuk kerajaan, agensi, dan program peringkat komuniti.

Berdasarkan laporan yang diterima, kebanyakan kaunter fizikal menerima gelombang orang yang ingin mendaftar untuk Padu, dan ini menunjukkan bahawa orang ramai menerima inisiatif sistem Padu.

“Buah hati, antara negeri-negeri yang memiliki bilangan pendaftaran dan kemaskini Padu yang paling tinggi adalah Perlis, Kelantan, Terengganu, dan Negeri Sembilan, yang melebihi sasaran 50 peratus,” kata Uzir.

Uzir menambah bahawa sejak pelancaran Padu pada 2 Januari, sistem ini terus berfungsi tanpa gangguan atau masa tidak aktif walaupun dengan jumlah trafik yang tinggi.

“Ini adalah salah satu bukti bahawa sistem ini telah dibangunkan dengan baik untuk memastikan perkhidmatan pendaftaran dan proses kemaskini maklumat berjalan lancar.

“Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, sistem ini selamat untuk digunakan, dan data yang disimpan dalam sistem Padu juga selamat,” katanya.

Uzir berkata data yang disimpan dalam Padu akan memudahkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) untuk menjalankan analisis dan aktiviti banci untuk memudahkan pengedaran bantuan kerajaan, selain membantu kerajaan memperkenalkan dasar yang sesuai dengan keperluan rakyat.

DOSM memerlukan data dinamik untuk menjalankan analisis, dan bagi individu yang tidak mendaftar dengan Padu, DOSM akan menggunakan data asas yang sedia ada.

Pendaftaran untuk sistem Padu berakhir pada tengah malam ini.Source link

Leave a Reply