Orang Malaysia pesan pinggan nasi kandar seharga RM69 di kedai makan di Penang


Nasi kandar memang makanan wajib bila berada di Pulau Pinang, tetapi memesan pinggan boleh jadi agak mahal, bergantung kepada hidangan yang dipilih. Pilih protein seperti telur sotong, udang atau ikan dan anda perlu bersedia membayar sekurang-kurangnya RM40.

Baru-baru ini, seorang pelanggan menjadi viral di Facebook selepas beliau menghabiskan RM69 untuk sepinggan nasi kandar di salah sebuah restoran yang terkenal di Pulau Pinang.

Menurut entri media sosial yang dipaparkan pada 30 Disember 2023, ini merupakan rekod baru untuk pembelian tertinggi dalam sejarah restoran tersebut.

Dalam bahagian komen, restoran tersebut menjelaskan bahawa pelanggan itu telah datang jauh dari Johor dan mereka tidak menjangka bahawa seorang pelanggan akan memecahkan rekod tepat sebelum akhir tahun.

Restoran juga telah memaparkan butiran hidangan sampingan yang menyumbang kepada bil RM69 tersebut: sotong besar (RM8), tiga ekor sotong penuh (RM7.50 setiap satu), empat ekor udang (RM7.50 setiap satu), daging kambing (RM7) dan nasi (RM1.50).

Entri yang telah mendapat 9.3K suka telah dipenuhi dengan komen daripada netizen yang terpukau bukan sahaja dengan harga tetapi juga dengan hidangan sampingan yang surprisingly affordable.

“Kalau anda memesan pinggan yang sama di tempat lain, boleh jadi harga mencecah RM500,” komen seorang netizen.

“Itu sangat murah. Biasanya sekeping sotong akan kos RM50 seperti kejadian yang berlaku di Sabah di mana udangnya berharga RM18,” komen netizen lain.Source link

Leave a Reply