Orang Asli berjaya di TikTok


BERIKUT kejayaan akaun TikToknya, Nur Rafidah Man, seorang perniaga Orang Asli berusia 26 tahun dari suku Jahut di Pahang mungkin akan segera mencapai impian untuk memiliki rumah.

Rafidah, juga dikenali sebagai “Jungle Girl,” telah menggunakan laman media sosial selama lima bulan terakhir untuk memasarkan barang-barang hasil hutan, seperti madu, “tongkat ali”, dan “kacip fatimah”.

Selepas menghadiri latihan perniagaan multimedia dan digital di SMK Kuala Krau di Temerloh, Jungle Girl akhirnya memperoleh keyakinan untuk melancarkan perniagaannya pada tahun 2023.

Rafidah, yang mempunyai kira-kira 60,000 pengikut di salur TikToknya, sejak itu telah menjual 9,000 produk, termasuk madu, herba, dan minyak herba.

“Selepas percubaan pertama saya dan melihat hasil komisenya, motivasi datang dan saya sentiasa mengejarnya. Saya mulai dengan berani terlibat dalam perniagaan rakan kongsi, melibatkan aktiviti promosi langsung dan jualan produk lain seperti makanan dan penjagaan kulit.

“Saya tidak pernah mengharapkan perniagaan saya berjaya, dan saya tidak pernah membayangkan saya boleh menghasilkan pendapatan lebih daripada pekerjaan saya sebelum ini,” katanya lebih lanjut.

Rafidah, yang sebelum ini bekerja sebagai pembantu di kantin sekolah, merupakan salah satu daripada kumpulan pertama Orang Asli yang mendapat akses ke kemudahan studio multimedia di SMK Kuala Krau.

Syukurlah, beberapa orang lain di kawasan tersebut juga telah menggunakan sumber sekolah kerana ia berdekatan dengan kampung mereka—kira-kira 35 kilometer jauhnya.

Jom kunjungi @nur_rafidah_man di TikTok untuk mengalami kepelbagaian aktiviti harian beliau.

Source link

Leave a Reply