KUALA LUMPUR: Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) komited untuk memastikan operasi sistem Video Assistant Referee (VAR) dalam Liga Malaysia (Liga-M) selari secara konsisten dengan protokol yang ditetapkan oleh badan induk bola sepak dunia FIFA.

Timbalan Presiden FAM dan Pengerusi Jawatankuasa Wasit FAM Datuk S. Sivasundaram mengatakan bahawa jawatankuasa tersebut, yang bersidang semalam, telah mengkaji pelaksanaan teknologi VAR dalam Liga Malaysia (M-League), memberi tumpuan kepada pertandingan Liga Super bagi musim 2024/2025.

Beliau berkata selepas tiga minggu pertandingan Liga Super, pelaksanaan VAR berjalan lancar, dengan wasit mematuhi protokol yang telah ditetapkan oleh FIFA.

“FAM memberi penekanan yang besar kepada prestasi wasit dan pematuhan yang ketat terhadap Protokol VAR FIFA dan Undang-Undang Permainan 2024/2025.

JUGA DIBACA: Kuching City mengekalkan seri 1-1 dengan KL City FC, VAR terlibat dalam dua kejadian

“Oleh itu, setiap tindakan dan keputusan dibuat mengikut garis panduan yang dinyatakan dalam Protokol VAR dan Program Bantuan dan Persetujuan Penyelenggaraan (IAAP).

“Jawatankuasa Wasit FAM akan terus memantau prestasi wasit di M-League, terutamanya dalam pertandingan yang menggunakan VAR, dan telah mengambil pelbagai langkah proaktif untuk memastikan prestasi wasit kekal pada tahap optimum,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan tersebut menggariskan lima langkah proaktif: Analisis Data Pertandingan VAR, Program Pengenalan VAR FAM, turutan kedua Latihan VAR, pelaksanaan VAR di Sabah, dan Analisis Pra dan Pasca-Pertandingan.

Mengenai Analisis Data Pertandingan VAR, Sivasundaram mengatakan Unit Wasit FAM telah menganalisis prestasi 15 pertandingan menggunakan VAR sejak minggu pertama, menghasilkan 11 Ulasan di Padang (OFR) dengan purata 0.73 OFR setiap pertandingan.

JUGA DIBACA: M-League: Stadium Likas menjadi yang pertama menggunakan sistem VAR sendiri

“Angka ini mencerminkan pemahaman semasa protokol VAR di kalangan wasit dalam M-League,” katanya.

Berkenaan dengan turutan kedua Latihan VAR, Sivasundaram mengatakan FAM telah memulakan latihan untuk meningkatkan bilangan wasit VAR, dengan fasa latihan dijadualkan dari Ogos hingga Disember.

“Sejumlah 15 wasit, 15 pembantu wasit, dan 10 operator ulangan akan dilatih sebagai pegawai VAR,” katanya

Sambutan pelaksanaan VAR di Sabah, Sivasundaram mengatakan bahawa FAM akan menjalankan fasa latihan dari 6 hingga 10 Jun menggunakan teknologi VAR Goal Sport untuk membolehkan penggunaannya di Stadium Likas di Kota Kinabalu.

Sivasundaram mengatakan bahawa FAM amat komited terhadap pelaksanaan teknologi VAR dalam M-League dan bertujuan untuk peningkatan berterusan dari semasa ke semasa.Source link

Leave a Reply