NVIDIA, Dell mungkin sedang membangunkan Cip PC Kecerdasan BuatanSemasa temu bual dengan Bloomberg, Jen-Hsun Huang, CEO NVIDIA, dan Michael Dell, CEO Dell, memberi isyarat bahawa kedua-dua syarikat sedang bekerjasama untuk mencipta versi mereka sendiri cip AI. Matlamatnya adalah bagi kedua-dua entiti bersaing dengan pasaran yang kini berkembang pesat dalam dunia teknologi.

Ini hanya sekelumit maklumat, dengan Dell singkat mengakui soalan wartawan mengenai kedudukan NVIDIA dan Dell dalam dunia PC AI. “Datanglah tahun depan,” kata Dell. Skrol terus ke minit ke-18 dan tonton dari situ. Sekali lagi, ianya sangat pantas.

Secara teknikalnya, NVIDIA sudah mempunyai pengaruh dalam bidang PC AI. GPU mereka amat dicari, terutamanya berkat kepada inti Tensor mereka yang mampu menjalankan pengiraan kompleks dengan pelbagai model bahasa AI. Ia juga menunjukkan bahawa mereka lebih menyukai kuasa GPU mentah berbanding dengan NPU.

Dalam bidang permainan, pembuat GPU ini telah menjadi bahan gosip berkali-kali, yang terkini ialah mereka dikatakan telah bekerjasama dengan MediaTek, untuk membangunkan pemproses AI berlandaskan ARM untuk PC, sambil juga dikatakan merasa tidak puas kerana tidak menjadi pemain utama dalam pasaran peranti bergerak permainan.

(Sumber: Bloomberg melalui YouTube, Videocardz)Source link

Leave a Reply