KUALA LUMPUR: Pelumba trek wanita negara, Nurul Izzah Izzati Mohd Asri, mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi rasa gementar menjelang penampilan sulungnya dalam Sukan Olimpik 2024 di Paris.

Nurul Izzah berkata mendengar muzik pop adalah salah satu cara untuk menenangkan dirinya apabila memikirkan tentang Olimpik, yang tinggal kurang dari dua bulan lagi.

“Saya ingin mengurangkan gementar saya kerana saya mengharapkan untuk bertanding dalam Olimpik 2028 di Los Angeles, tetapi dengan mengejutkan, saya berjaya ke Paris 2024.

“Tanpa ragu, ini adalah salah satu momen terbaik dalam hidup saya, dan saya perlu mengubah mentaliti saya – santai dan nikmati perlumbaan. Untuk masa ini, saya mendengar lagu-lagu pop dan amalkan teknik pernafasan kerana ia juga merupakan cara untuk mengawal gementar,” kata beliau dalam temu bual baru-baru ini.

Atlet berusia 20 tahun dari Kedah juga berharap dapat meningkatkan saiz ototnya semasa fasa latihan terakhir untuk Olimpik 2024 di Eropah bulan depan.

The Pocket Rocketwoman berkata beliau perlu menjaga diet yang betul dengan tumpuan pengambilan protein untuk menguatkan ototnya bagi bertanding dengan yang terbaik dunia di Velodrome Saint-Quentin-en-Yvelines kemudian.

Olimpik akan diadakan dari 26 Julai hingga 11 Ogos.Source link

Leave a Reply