Nurul Izzah Izzati mahu menyesuaikan diri dengan cepat kepada persekitaran perlumbaan baru


NILAI: Bintang trek basikal wanita kebangsaan, Nurul Izzah Izzati Mohd Asri berharap dia boleh menyesuaikan diri dengan lebih cepat kepada persekitaran perlumbaan yang baru apabila dia bersaing dalam Olimpik Paris 2024 pada bulan Julai ini.

Atlet berusia 21 tahun itu mengakui bahawa dia tidak berada dalam keadaan terbaiknya semasa siri Piala Trek Jepun baru-baru ini kerana beliau tidak biasa dengan keadaan trek dan persekitaran perlumbaan di sana.

“Di Jepun, saya agak kecewa. Saya rasa saya boleh berlari lebih cepat, tetapi masa saya lebih lambat daripada sebelum ini. Kadang-kadang saya mengalami kesukaran untuk membaca trek dan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

“Saya bukan seperti Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan Muhammad Shah Firdaus Saharom, yang menggunakan pengalaman mereka untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berbeza,” katanya kepada wartawan di Kejohanan Trek Basikal Kebangsaan 2024 di Velodrom Kebangsaan di sini.

Atlet kelahiran Kedah itu berkata dia akan cuba mengatasi isu ini dengan membincangkannya dengan jurulatih ketua trek kebangsaan, John Beasley dan mendapat tip dari penunggang berpengalaman, terutamanya Mohd Azizulhasni.

Nurul Izzah juga ingin menggunakan kejohanan trek kebangsaan ini untuk membetulkan kelemahan yang dikesan semasa perlumbaan baru-baru ini di Jepun.

“Antara lain, saya perlu kekal tenang dan tidak terburu-buru semasa perlumbaan. Persaingan di luar negara lebih sengit jadi saya cepat tergugat. Saya juga ingin mengukuhkan taktik perlumbaan saya, terutamanya dalam acara keirin,” katanya.

Nurul Izzah, yang dipanggil The Pocket Rocket Woman, memenangi dua pingat emas dalam acara sprint dan keirin di siri Piala Presiden ASEAN Track 2 bulan ini.

Beliau juga mencetuskan reaksi dengan memenangi keirin di Kejohanan Trek Basikal Asia (ACC) di India sebelum berjaya melayakkan diri ke Olimpik Paris 2024 pada Februari.

Beliau akan mendampingi Mohd Azizulhasni dan Muhammad Shah Firdaus ke Olimpik Paris.Source link

Leave a Reply