Nur Humaira dinobatkan sebagai Atlet Perempuan Terbaik Universiti MalayaNur Humaira Abdul Karim, pesilat emas dalam acara taekwondo poomsae wanita individu di Sukan Asia Tenggara 2023 di Kemboja, telah dinobatkan sebagai Wanita Sukan Universiti oleh Universiti Malaya (UM) di Anugerah Sukan UM 2023 di Auditorium Kompleks Perdanasiswa di sini malam ini.

Nur Humaira, 23 tahun, memenangi anugerah itu kerana dia mencipta kejutan di acara dua tahunan itu dengan mendapat mata 7.430, menewaskan saingannya dari Singapura, Diyanah Aqidah Muhammad Dian Khudairi, yang mendapat mata 7.260, manakala atlet dari Kemboja, Mang Kanithyda menduduki tempat ketiga dengan mata 7.090.

Piala itu disampaikan oleh Naib Canselor UM Prof Datuk Seri Dr Noor Azuan Abu Osman.

Sementara itu, Wan Muhammad Fazri Wan Zahari dinamakan sebagai Lelaki Sukan Universiti

Atlit trek dan padang yang membuat penampilan sulungnya di Sukan Asia Tenggara 2023 di Kemboja, memenangi perak dalam acara 800 meter.

Dia menamatkan larian dengan masa 1 minit 53.86 saat, manakala emas dimenangi oleh atlet dari Kemboja, Chhun Bunthorn (1:52.92s) dan Vietnam, Duc Phuoc Luong menamatkan di tempat ketiga (1:53.34s).

Di majlis malam ini, sebanyak 19 anugerah disampaikan kepada 191 peminat sukan UM, termasuk pelajar dan kakitangan, bagi menghargai sumbangan mereka kepada pembangunan sukan dan aktiviti rekreasi di universiti. – BernamaSource link

Leave a Reply