NSC menjangkakan lebih daripada 25 atlet akan bertanding dalam Sukan Olimpik Paris 2024


KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Negara (MSN) mengharapkan antara 25 hingga 30 atlet layak dan akan bersaing di Sukan Olimpik Paris 2024 yang dijadualkan dari 26 Julai hingga 11 Ogos, seperti dalam edisi sebelumnya.

Pengarah Jeneral MSN Abdul Rashid Yaakub (gbr) berkata angka yang dijangkakan boleh meningkat kepada lebih dari 50, jika pasukan hoki lelaki kebangsaan layak untuk acara sukan serantau terbesar di dunia selepas 24 tahun.

Harapan seluruh negara adalah untuk melihat seorang atlet Malaysia berdiri di podium dengan pingat emas di lehernya, dengan demikian mengakhiri jangka masa enam dekad untuk melihat negara ini memenangi pingat emas pertama dalam Olimpik.

Harapan pingat emas negara ini pastinya bergantung pada sukan seperti badminton, trek berbasikal dan menyelam.

“Peluang untuk memenangi pingat pasti ada, bukan sahaja dalam Olimpik tetapi dalam mana-mana pertandingan utama. Untuk mencapai matlamat itu, atlet mesti percaya kepada diri mereka sendiri, bersedia dengan baik, dan dilengkapi dengan semua persediaan yang diperlukan, peluang akan wujud apabila tiba di tempat pertandingan.

“Mereka mesti mampu menghasilkan persembahan terbaik mereka semasa permainan, sekurang-kurangnya rekod kebangsaan baru, prestasi peribadi baru, dan mungkin baik untuk pingat.

“Walaupun kita masih bergantung kepada berbasikal, badminton, dan menyelam untuk pingat, sukan seperti menembak dan memanah juga boleh menghasilkan kejutan. Jika boleh, menang pingat emas pertama di Paris tahun ini,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Abdul Rashid yang dilantik sebagai pengarah jeneral MSN pada awal November menggantikan Datuk Ahmad Shapawi Ismail yang bersara, berkata MSN akan menyediakan sokongan yang diperlukan, termasuk sains sukan, latihan, perundingan, dan kaunseling kepada atlet yang layak secara merit dan mereka yang berpotensi untuk layak di bawah Program Podium dan Jalan ke Emas (RTG).

Sementara itu, Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Mohd Nazifuddin Najib percaya aspek kewangan tidak akan menjadi isu dalam menyokong usaha pasukan kebangsaan untuk memburu pingat emas dalam Olimpik kerana Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan peruntukan khas sebanyak RM20 juta untuk RTG semasa Belanjawan 2024.

“Kita tahu bahawa RTG menerima bajet khas dan ia boleh disalurkan kepada pasukan kebangsaan dari segi perkhidmatan sokongan ke tahap tertinggi. Oleh itu, bergantung kepada atlet untuk pergi ke sana dalam usaha untuk pingat emas.

“Dengan hanya beberapa bulan lagi untuk permainan, fokus utama adalah pada persiapan dan fasa akhir latihan. Ada sukan yang ingin berangkat awal untuk menyesuaikan diri dengan iklim dan keadaan di sana,” katanya.

Sejauh ini, Nur Shazrin Latif (pelayaran wanita), Johnathan Wong (menembak lelaki), Bertrand Rhodict Lises (menyelam lelaki), Ariana Nur Dania Zairi (memanah wanita) dan Nur Aisyah Mohd Zubir (berbasikal jalan wanita), telah layak untuk Paris 2024 secara merit.

Peluang terakhir skuad hoki untuk layak ke Paris sejak Olimpik Sydney 2000 akan dijawab apabila Speedy Tigers bergerak ke Muscat, Oman untuk Kelayakan yang dijadual dari 15 hingga 21 Januari, manakala sukan lain seperti trek berbasikal, badminton, dan menyelam mempunyai masa sehingga April atau Mei bergantung pada sukan tersebut.

Semasa Olimpik Tokyo 2020, Malaysia, diwakili oleh 30 atlet, pulang dengan satu perak daripada pelumba trek Datuk Mohd Azizulhasni Awang (keirin lelaki) dan satu gangsa daripada Aaron Chia-Soh Wooi Yik dari kategori ganda lelaki (badminton). -BernamaSource link

Leave a Reply