Nor Saiful mencadangkan liga dua pusingan, kembalikan divisyen pertama


KUALA LUMPUR: Jurulatih Kanan Tenaga Nasional Berhad (TNB), Nor Saiful Zaini Nasiruddin mencadangkan agar musim seterusnya Liga Hoki Malaysia (MHL) dijalankan dalam dua pusingan untuk menjadikannya lebih mengujakan.

Selain daripada liga dua pusingan, di mana setiap pasukan akan bermain di rumah dan di luar rumah, Nor Saiful, yang membimbing TNB meraih trebel bersejarah musim ini, juga mencadangkan untuk memperkenalkan semula pertandingan divisyen pertama.

“Beberapa pasukan yang kami menewaskan lebih daripada 20 gol mungkin akan dipindahkan ke divisyen pertama, dan untuk divisyen utama, kita perlu menempatkan pasukan yang berstandard sama, sedikit rendah adalah boleh tetapi jangan terlalu banyak.

“Apabila kita bermain, kita perlu memberikan yang terbaik kerana menang dengan 15, 17, dan 20 gol adalah agak biasa. Tentu saja, kami suka menjaringkan banyak gol, tetapi untuk kepentingan liga, mungkin perlu dipisahkan, itu pendapat saya,“ katanya selepas final Piala TNB 2024 di sini.

Dalam final yang diadakan di Stadium Hoki Kebangsaan di Bukit Jalil semalam, pasukan Nor Saiful menewaskan juara bertahan Pasukan Hoki Terengganu (THT) 4-2, dengan itu mengesahkan kejuaraan trebel mereka untuk kali pertama.

Kejayaan ini menambah koleksi gelaran TNB musim ini selepas juga memenangi Perisai Kebajikan dan memimpin pertandingan MHL musim ini.

Sejumlah 11 pasukan bersaing dalam MHL lelaki 2024.

Kali terakhir MHL dijalankan dalam dua divisyen, utama dan divisyen pertama, adalah pada tahun 2018, manakala kali terakhir ia dijalankan dalam format liga dua pusingan adalah tahun lalu, dengan lapan pasukan bersaing.

Untuk rekod, TNB menewaskan JM Antsbees 22-1, menjadikannya kemenangan terbesar dalam liga musim ini, serta mencatat kemenangan 15-1 menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan menewaskan Kuala Lumpur City 13-0.

TNB juga menghempaskan Kuala Lumpur City 17-1 dalam perlawanan separuh akhir kedua Piala TNB.

Sementara itu, Nor Saiful berkata pasukan sedang mempertimbangkan untuk terus menggunakan perkhidmatan pemain Korea Selatan berusia 40 tahun, Jang Jong Hyun.

“Mungkin agak awal untuk membincangkan perkara ini (samada dia akan kekal atau tidak) kerana Jang sudah berumur 40 tahun. Sekiranya beliau ingin terus bersama kami dan tahap kecergasannya baik, kami akan pertimbangkan,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply