Nilai Pasaran Microsoft Mencapai US Trilion, Kedua Setelah Apple.Nilai pasaran saham Microsoft mencecah US$3 trilion (RM14.2 trilion) untuk kali pertama pada hari Rabu (24 Januari), mengekalkan kedudukannya sebagai syarikat kedua paling berharga di dunia, hanya di belakang Apple.

Saham Microsoft dan Apple telah berusaha untuk menduduki tempat teratas sebagai saham yang paling bernilai di Wall Street sejak awal tahun ini, dengan pengeluar iPhone itu seketika kehilangan tempatnya kepada syarikat perisian itu pada awal Januari.

Saham Microsoft mencatatkan harga tertinggi sebanyak US$405.63, naik 1.7%, membolehkannya merentasi tahap kapitalisasi pasaran US$3 trilion. Tetapi ia kemudian ditutup pada harga US$402.56, menjadikan nilai pasaran Microsoft sebanyak US$2.99 trilion, sedikit di bawah harga ambang US$403.65 yang akan mengekalkannya kekal di atas US$3 trilion.

Sementara itu, saham Apple mengurangkan keuntungan awal dan ditutup turun 0.35% pada harga US$194.50, memberinya nilai pasaran US$3 trilion, menurut data LSEG.

Ditokok tambah dengan pelaburan dalam pembuat ChatGPT OpenAI, Microsoft dilihat sebagai penyokong utama dalam perlumbaan dominasi pasaran dalam pelaksanaan kecerdasan buatan generatif (AI) di kalangan syarikat teknologi lain, termasuk pemilik Google, Alphabet, Amazon.com, Oracle, dan pemilik Facebook, Meta Platforms.

Dengan menggunakan teknologi OpenAI, Microsoft telah mengeluarkan versi terkini produk perisian produktiviti utamanya serta enjin carian Bing, yang dijangka dapat bersaing lebih baik dengan tawaran carian dominan Google.

Namun, Apple menghadapi permintaan yang merosot bagi iPhone-nya, terutamanya di China, di mana syarikat tersebut menawarkan diskaun yang jarang kepada pelanggan untuk meningkatkan jualan di tengah-tengah persaingan sengit daripada pesaing tempatan seperti Huawei Technologies.

“Kita rasa optimisme AI untuk Microsoft,” kata analis Stifel Brad Reback, sambil menambah bahawa Apple tidak kelihatan mempunyai cerita AI yang jelas yang dipadankan dengan kebimbangan tentang kadar pertumbuhan dan penetrasi jualan iPhone.

Antara 54 orang analis yang mengikuti saham Microsoft, sasaran harga median mereka adalah US$425, meningkat daripada US$415 sebulan yang lalu, dan purata cadangan mereka adalah “beli”, menurut data LSEG.

Dikayakan dengan optimisme AI, saham Microsoft mendapat keuntungan hampir 57% pada 2023 dan meningkat sebanyak 7% tahun ini. Saham Apple meningkat 48% tahun lalu dan naik sekitar 1% sejak awal tahun ini.

Kenaikan rekor Wall Street akan diuji dalam beberapa minggu akan datang apabila syarikat teknologi besar Amerika Syarikat mula melaporkan keputusan. – ReutersSource link

Leave a Reply