Nelly Korda gigih menang Mizuho Americas Open


NELLY KORDA menunjukkan mengapa beliau adalah pemain terbaik dalam Rolex Women’s World Golf Rankings dengan kemenangan yang hebat di Mizuho Americas Open pada Ahad, meraih gelaran keenam dalam tujuh perlawanan terakhirnya di LPGA Tour.

Selepas sembilan par dua-over pada bahagian pertama di Liberty National Golf Club, kelihatan seperti kemenangan agak sukar untuk Korda. Walau bagaimanapun, bintang Amerika itu terus berjuang dan menewaskan Hannah Green dari Australia dengan satu pukulan untuk meraih gelaran ke-14 dalam karier LPGA Tour nya.

Selepas putaran 70, 68 dan 65, Korda memulakan putaran terakhir dengan kelebihan dua pukulan berbanding Green, tetapi Green segera menambah satu pukulan dengan birdie di lubang pertama.

Perlawanan sengit berlaku dengan Korda, Green dan Ayaka Furue dari Jepun berkongsi keadaan terikat pada tahap 11-under-par. Apabila Furue terlepas pada peringkat akhir, Korda dan Green saling mencapai pukulan dan menuju ke lubang par-empat 18 dalam keadaan terikat pada tahap 14-under-par.

Green menolak drive nya ke rough kiri dan menghantar pukulan pendeknya ke rough lebih lagi, di depan bunker hijau kiri. Golongan Australia itu membuat pukulan ke kira-kira 15 kaki dan melepaskan par-saver, sementara Korda membuat par regulasi untuk kemenangan.

“Ini pasti banyak perlawanan. Saya rasa bila salah satu di antara kami membuat pukulan sangat dekat atau dapat mengambil kelebihan pada bahagian belakang sembilan, yang lain juga membuat pukulan dekat dan membuat putt,” kata Korda, yang mendapat gelaran Major kedua bulan lalu di The Chevron Championship.

“Tidaklah permainan terbaik saya hari ini, tetapi saya berjuang keras pada bahagian belakang sembilan. Ia sungguh menakjubkan untuk berkongsi pentas dengan Hannah. Saya anggap dia sebagai kawan yang cukup baik di sini, dan ia sangat menyeronokkan berlawan dengannya,” tambah wanita berusia 25 tahun itu.

Jumlah Korda 274 menetapkan rekod markah pertandingan baru, menewaskan rekod sebelumnya 279 yang dipegang oleh rekan senegara Rose Zhang dan Jennifer Kupcho pada kejuaraan tahun lalu.

Inilah perlumbaan kedelapan Korda pada LPGA Tour 2024. Dengan kemenangan ini, beliau menjadi pemain pertama sejak Inbee Park pada tahun 2013 yang memenangi enam kali dalam satu musim dan pemain Amerika pertama yang melakukannya sejak Beth Daniel memenangi tujuh kali pada tahun 1990.

Korda sebelum ini menyamai rekod LPGA Tour lima kemenangan berturut-turut, mencapai pencapaian itu di The Chevron Championship untuk menyertai Annika Sorenstam dan Nancy Lopez.

Pada bulan Ogos, Korda akan mempertahankan pingat emas dalam acara golf wanita untuk Olimpik 2024 Paris di Le Golf National.Source link

Leave a Reply