Nelly Korda bakal menduduki tempat teratas selepas kemenangan di Kejohanan Seri Pak Fir Hills


Bintang golf wanita Amerika, Nelly Korda, dijangka kembali ke kedudukan teratas dalam Ranking Golf Dunia Rolex Women untuk kelima kalinya dalam kerjayanya selepas kemenangan playoffnya di Kejuaraan Fir Hills Seri Pak semalam.

Dalam penampilannya pertama sejak menang Kejuaraan LPGA Drive On pada akhir Januari, Korda menamatkan pusingan 72, 67, 67 dan 69 di Palos Verdes Golf Club untuk jumlah par sembilan bawah 275. Wanita berusia 25 tahun itu menewaskan rakan senegaranya Ryan O’Toole dengan burung di lubang tambahan pertama untuk memenangi gelaran Kejuaraan Tur LPGA ke-10 dalam kerjayanya.

Mula pusingan akhir pada tujuh bawah par, dua pukulan di belakang pemimpin bersama Alison Lee dan bekas peneraju dunia No. 1 dari Korea, Jiyai Shin, Korda mencatatkan tiga burung dan dua bogey di separuh pertama untuk berada dalam jarak satu pukulan dari puncak.

Burung di Hole 12 dan eagle di Hole 14 par-lima memberikan Korda kelebihan dua pukulan, tetapi dia membuat tiga bogey dan satu burung dalam empat lubang penutup untuk menyamai O’Toole pada sembilan bawah par. O’Toole sebelum itu menamatkan pusingan hebat 66, manakala Lee menamatkan dengan 72 dan Shin dengan 73.

Pada lubang playoff pertama di par-empat 18, kedua-dua O’Toole dan Korda berjaya meletakkan put biri-biri selepas terdapat di rough dengan pukulan tee masing-masing. Setelah O’Toole hampir melepaskan usahanya yang panjang, Korda menjatuhkan put 15 kaki untuk mengecapi kemenangan.

“Tidak mudah kembali selepas rehat panjang seperti itu, tidak tahu di mana permainan anda. Saya memperjuangkan sepenuh tenaga sepanjang tiga hari terakhir. Akhir minggu memang sukar,” kata Korda, yang terakhir menduduki ranking No. 1 dunia pada Ogos tahun lalu.

“Hari ini sukar. Itulah keindahan permainan. Ia menyeronokkan untuk bermain dalam keadaan ini dan sedikit lebih artistik di sini. Selepas saya membuat eagle, saya agak gugup di mana saya agak jauh mendahului diri sendiri dan mula membuat kesilapan,” tambahnya.

Korda adalah pemain pertama sejak Karrie Webb pada tahun 2011 untuk memenangi dua daripada tiga penampilannya pertama musim ini, dan pertama sejak Inbee Park pada tahun 2013 untuk memenangi playoff secara berterusan.

Walaupun gagal mendapat gelaran LPGA kedua, O’Toole mencatatkan bahawa dia bangga dengan prestasinya.

“Itu sebenarnya playoff pertama saya, jadi saya benar-benar menikmatinya. Sekurang-kurangnya saya berusaha sebaik yang saya mampu. Pukulan put boleh pergi ke mana sahaja. Hei, saya datang dari belakang dan memberikan peluang terbaik saya. Saya tidak boleh lebih bangga,” katanya.

Lee dan Gabon Ruffels Australia berkongsi tempat ketiga pada lapan bawah par, yang terakhir gagal dengan put burung panjang di lubang terakhir yang akan membawanya ke dalam playoff. Pemenang ranking Epson Tour Race for the Card 2023, Ruffels amat gembira kerana mencapai hasil terbaik dalam kerjayanya di Tur LPGA.

“Minggu yang istimewa memandangkan pada hari Jumaat saya berada di luar garisan cut. Ia adalah minggu yang istimewa berada di Palos Verdes dengan keluarga saya berdekatan dan mencatat hasil terbaik dalam acara LPGA,” kata Ruffels, yang merupakan graduan Universiti Southern California.

Juara bertahan Ruoning Yin dari China menetapkan tempat kedelapan bersama pada enam bawah par.

Menjelang penampilan pertamanya di Tur LPGA 2024, Kelly Tan Malaysia gagal melepasi cut selepas pusingan 73 dan 77. Walaupun kecewa dengan keputusan itu, wanita berusia 30 tahun itu mengambil positif dari acara pertandingan pertamanya dalam lebih tiga bulan.

“Menyusun cetek dan terdapat positif yang boleh diambil daripada minggu ini di Kejuaraan Fir Hills Seri Pak. Beberapa kesilapan dibuat yang saya boleh perbaiki dengan mudah,” kata Tan di media sosial.

Langkah seterusnya bagi Tur LPGA adalah edisi perdana Ford Championship bernilai USD2.25 juta yang diketengahkan oleh KCC, yang bermula pada 28-31 Mac di Seville Golf & Country Club di Gilbert, Arizona.

Jadual Tur LPGA 2024 menampilkan 35 acara di 10 negara, menawarkan jumlah hadiah keseluruhan rekod lebih daripada USD118 juta. Pusingan Asia kedua tur ini termasuk Kejuaraan Maybank bernilai USD3 juta di Kuala Lumpur Golf & Country Club pada 24-27 Oktober, di mana Celine Boutier dari Perancis akan mempertahankan gelaran yang dimenanginya dalam playoff sembilan lubang-epik menentang Atthaya Thitikul dari Thailand tahun lalu.Source link

Leave a Reply