Ujian bagi sistem penyelarasan kemasukan Malaysia-Singapura menggunakan kod QR akan bermula pada 1 Jun 2024, kata timbalan perdana menteri, Fadillah Yusof. Ia akan dilaksanakan di dua lokasi di Johor, iaitu Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB).

Didedahkan bahawa fasa pertama ujian akan melayani rakyat Malaysia yang mengembara ke Singapura dengan bas dan motosikal sepanjang tempoh tiga bulan, dan akan berkembang kepada pengguna kenderaan persendirian selepas itu. Fadillah menambah bahawa pengembara boleh menggunakan aplikasi mudah alih MySejahtera atau MyDigital ID untuk penyelarasan kod QR.

Berhubung dengan yang pertama, yang baru ditambah ke dalam aplikasi adalah fungsi Pas Pengenalan Pelancongan Malaysia (MyTRIP), yang direka untuk memudahkan penyelarasan kemasukan imigresen dengan pantas dan selamat. Pengguna hanya perlu mengaitkan pasport mereka ke dalam aplikasi dengan mengambil gambar bahagian MRZ, yang kemudiannya akan digunakan untuk menghasilkan kod QR unik untuk penyelarasan imigresen. Selain itu, MyTRIP juga boleh digunakan untuk melihat status pas masuk negara serta untuk menyemak sejarah perjalanan.

Ingat bahawa ciri di MySejahtera hanya disokong di perhentian imigresen di BSI untuk masa ini. MyTrip kini hanya tersedia kepada warganegara Malaysia, dengan rancangan untuk diperluaskan kepada bukan warganegara dalam peringkat kemudian. Perlu diingat bahawa pengguna masih perlu membawa pasport mereka pada setiap masa walaupun ketika menggunakan MyTRIP.

(Sumber: Bernama / Fadillah Yusof [Facebook])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih banyak kemas kini dan berita terkini.


Source link

Leave a Reply