Mungkin Apple Telah Berkumpul Dengan TSMC Secara Rahsia Untuk Mendapatkan Bekalan Cip 2nm Awal.Apabila permintaan dunia untuk cip kecerdasan buatan (AI) meningkat, lebih penting bagi raksasa teknologi seperti Intel, NVIDIA, dan Apple untuk memastikan bekalan cip silikon mereka terlebih dahulu daripada pesaing masing-masing. Dalam kes syarikat buah epal, itulah yang kelihatan mereka lakukan apabila dilaporkan bahawa mereka bertemu secara rahsia dengan TSMC.

Menurut penerbitan berpusat di Taiwan, Economic Daily News, Jeff Williams, Pegawai Operasi (COO) Apple, telah melakukan lawatan secara rahsia ke pejabat TSMC di negara asal syarikat tersebut, untuk berjumpa dengan Presidennya, C.C. Wei. Katanya, pertemuan tersebut adalah untuk menempah pengeluaran awal cip 2nm bagi jenama berpangkalan di Cupertino.

Tidaklah kali pertama Apple cuba mendahului tren dan dunia teknologi lain. Sebelum tempahan 2nm yang didakwa, syarikat itu juga menghubungi TSMC untuk keseluruhan kapasitinya dengan 3nm yang kemudiannya digunakan dalam reka bentuk A17 Bionic SOC dan silikon siri M3, yang boleh ditemui dalam siri terbaru Macbook Pro syarikat tersebut.

Langkah yang diambil oleh Apple pada waktu malam tersebut, justeru, adalah wajar dilakukan, dan adil untuk menyatakan bahawa ia hanya perniagaan.

Seperti yang telah kita sebutkan, komputer dan mesin AI semakin menjadi komoditi utama dengan perkakasan moden hari ini, dengan Qualcomm dan Microsoft semakin menjadi pemain utama dalam perlumbaan ini, yang pertama telah membangunkan pemproses rentas ARM Snapdragon X Series, dan yang kedua menumpukan perhatian kepada Apple, semasa ia mengejar impian menjadikan Windows berdaya pada sistem berasaskan ARM.

(Sumber: Economic Daily News melalui TrendForce)Source link

Leave a Reply