Muhammad Haikal bercita-cita untuk menembusi ranking dunia 20 teratas menjelang akhir tahun.


Selepas berjaya masuk ke dalam ranking dunia 30 teratas bulan lalu, pemain badminton beregu kebangsaan Muhammad Haikal Nazri menetapkan matlamat untuk menembusi ranking dunia 20 teratas bersama rakan pasangnya, Choong Hon Jian menjelang akhir tahun ini.

Muhammad Haikal berkata pencapaian mereka dalam mencapai ranking dunia 30 teratas telah memberinya motivasi untuk mengejar lebih banyak gelaran, termasuk dalam kejohanan bertaraf Super 750 dan Super 100, serta mencapai impian mereka untuk berada pada kedudukan tertinggi sepanjang kerjaya mereka pada penghujung musim ini.

“Sejauh ini, kami hanya bermain dalam kejohanan Super 100 dan Super 300, yang tidak terlalu mencabar. Walaupun belum menjadi pasangan untuk waktu yang lama, kami masih berjaya masuk ke dalam ranking 30 teratas.

“Kami sangat bersemangat untuk menyertai kejohanan yang lebih besar (Super 750 dan Super 1000) dan memenangi lebih banyak gelaran. Semakin tinggi taraf kejohanan, semakin besar motivasi saya,” katanya kepada wartawan selepas sesi latihan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara hari ini.

Pemain berusia 21 tahun itu juga berkata beliau akan berusaha untuk bangkit kembali dengan segera dari kekalahan kerana adalah lumrah bagi semua pasangan mengalami pasang surut dalam kerjaya mereka.

Muhammad Haikal berkata bahawa sejak dia dan Hon Jian dipasangkan pertama kali bulan Ogos lalu, mereka telah menetapkan dua matlamat – untuk diletakkan seberapa tinggi mungkin dalam ranking dunia dan menjadi kombinasi terbaik negara.

Muhammad Haikal-Hon Jian setakat ini telah meraih tiga gelaran World Tour – Super 300 Syed Modi International di Lucknow, India pada November lalu, World Tour Super 100 Guwahati Masters juga di India pada Disember lalu, dan Orleans Masters di Perancis bulan lalu.

Muhammad Haikal, yang berasal dari Kelantan, mengakui bahawa terdapat saingan sengit dalam kumpulan beregu lelaki untuk tempat dalam pasukan bagi Thomas Cup 2024 yang akan diadakan di Chengdu, China dari 27 April hingga 5 Mei.

Beliau berkata demikian kerana mereka terpaksa bersaing dengan pasangan-pasangan seperti juara dunia 2022 dan ranking dunia kelima Aaron Chia-Soh Wooi Yik; Man Wei Chong-Tee Kai Wun (ranking dunia ke-18); Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani (ranking dunia ke-19); dan Wan Muhammad Arif Wan Junaidi-Yap Roy King (ranking dunia ke-50) untuk memberi kesan kepada jurulatih dan mendapatkan tempat dalam pasukan bagi Thomas Cup 2024.

Malaysia, yang ditempatkan di ranking kelima bagi Thomas Cup 2024, tergabung dalam Kumpulan D bersama raksasa Eropah dan juara 2016 Denmark, Hong Kong, dan Algeria.Source link

Leave a Reply