Mohd Azizulhasni mencabar emas di Paris


NILAI: Datuk Azizulhasni Awang, bintang trek basikal negara, berazam untuk meraih pingat emas Malaysia pertama di Olimpik Paris 2024 dalam penampilan terakhirnya di acara empat tahunan tersebut.

Pemuda yang juga dikenali sebagai ‘The Pocket Rocketman’ itu berkata beliau ingin melengkapkan koleksi pingatnya di acara bergengsi itu, setelah sebelum ini meraih perak dan gangsa masing-masing untuk acara keirin di Tokyo 2020 dan Rio 2016.

Azizulhasni memberikan jaminan bahawa dia yakin untuk mendapat emas, merujuk kepada peningkatan prestasinya semasa sesi latihan bersama jurulatihnya, John Beasley.

“Apabila masuk ke usia 30-an, prestasi cenderung menurun, tetapi prestasi saya terus meningkat semasa latihan. Dalam perlumbaan terakhir saya di Adelaide, Australia, pada Februari, yang boleh dikatakan setaraf dengan Olimpik, saya berjuang dengan perikarditis.

Saya tidak berlatih dengan betul, tetapi masih berjaya meraih emas dalam keirin dan mencapai keputusan tahap tinggi dalam sprint. Bayangkan jika saya berlatih dengan betul, menjaga kesihatan, dan mendapat rehat yang mencukupi di Olimpik,“ katanya.

“Saya tidak mahu membazir masa, tanpa saya beritahu orang sasaran saya, semua sudah patut tahu saya mahukan emas,“ katanya kepada wartawan di sidang akhbar Persatuan Lumba Basikal Kebangsaan Malaysia (MNCF) di Velodrom Kebangsaan di sini hari ini.

Bagaimanapun, pelumba berusia 36 tahun itu berkata beliau akan menghormati semua sasaran yang ditetapkan oleh MNCF dan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuknya di Paris kelak.

Pada bulan Februari, Mohd Azizulhasni membuktikan bahawa beliau masih layak dengan memenangi emas dalam acara keirin di Piala Kebangsaan Lumba Basikal Trek UCI di Adelaide, Australia, mengatasi pelumba Jepun Shinji Nakano dan Kaiya Ota, yang menduduki tempat kedua dan ketiga, secara berturut-turut.

Pada masa itu, Beasley mendedahkan bahawa Mohd Azizulhasni terpaksa mengambil ubat untuk perikarditis beberapa minggu sebelum acara tersebut.

Sementara itu, Mohd Azizulhasni berkata bahawa untuk mewujudkan impian meraih emas, beliau perlu menguruskan latihannya mengikut usianya dan tidak memaksa diri terlalu keras.

“Saya perlu bijak, latih dengan bijak mengikut usia saya untuk elakkan kecederaan kerana, pada usia ini, sukar untuk pulih dari kecederaan,” katanya.

Dua pelumba lain yang akan menyertai Mohd Azizulhasni untuk acara trek basikal di Olimpik Paris ialah Muhammad Shah Firdaus Sahrom dan Nurul Izzah Izzati Mohd Asri.

Lima atlet lain juga akan mewakili Malaysia: Nur Shazrin Mohd Latif (layar), Johnathan Wong (menembak), Ariana Nur Dania Mohd Zairi (panahan), Nur Aisyah Mohd Zubir (basikal jalan), dan Bertrand Rhodict Lises (menggali).

Olimpik Paris dijadual berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos.Source link

Leave a Reply