MOH Pastikan Pendedahan Mengenai Kesan Vaksin Covid-19 Selepas Laporan AstraZeneca Muncul


Kementerian Kesihatan (MOH) telah memberi jaminan bahawa mereka akan menerbitkan data mengenai peristiwa buruk selepas pemberian vaksin Covid-19. Keterangan itu diberikan oleh Menteri, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, yang tidak menetapkan tempoh masa tetapi berkata bahawa dalam mesyuarat kabinet selepas itu, beliau telah menyentuh isu memperincikan laporan AEFI kepada awam.

Beliau menekankan bahawa MOH tidak menyembunyikan apa-apa informasi dan akan bertanggungjawab kepada orang ramai. Merespon soalan tentang samada terdapat laporan sindrom trombosis dengan penurunan platelet yang dikaitkan dengan vaksin Covid-19 AstraZeneca di Malaysia, berikutan laporan yang dikeluarkan mengenainya di Indonesia semalam, beliau berkata bahawa mereka telah menyimpan rekod AEFI, termasuk mereka yang telah meninggal dunia, dan mereka memiliki pendaftaran dengan segala maklumat di dalamnya. Beliau menambah bahawa ramai pihak, termasuk orang awam, telah meminta data tersebut.

Semalam, laporan berita menyatakan bahawa Komisi Nasional Indonesia untuk Kajian dan Pencegahan Peristiwa Buruk Selepas Pemberian Imunisasi, MOH, dan Penguasaan Makanan dan Drug mengesahkan bahawa tiada laporan mengenai sindrom trombosis dengan penurunan platelet yang dikaitkan dengan vaksin AstraZeneca di negara itu. Apabila ditanya adakah beliau telah menerima penjelasan dari AstraZeneca mengenai kesan sampingan vaksin tersebut, Dr Dzulkefly berkata beliau masih menunggu penjelasan rasmi berhubung perkara itu.

Sebelum ini, Dr Dzulkefly dilaporkan berkata bahawa syarikat tersebut patut memberi penjelasan menyeluruh dan transparan tidak hanya kepada Malaysia tetapi kepada seluruh dunia untuk mengelakkan kebimbangan orang ramai.Source link

Leave a Reply