Minyak Tahan Keuntungan Kerana Serangan Laut Merah Menimbulkan Kepanikan Di Kalangan Penghantar


Harga minyak perdagangan dekat dengan penutup teratasnya dalam dua minggu ini sebagai lebih banyak syarikat meninggalkan Laut Merah selepas peningkatan serangan kapal di sepanjang laluan penghantaran utama.

Menurut Bloomberg, West Texas Intermediate berada di atas $72 satu tong setelah menetap pada tahap tertinggi sejak 4 Disember.

Benchmark global Brent diperdagangkan dekat $78. Harga melonjak sebanyak 4% pada Isnin selepas BP Plc mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan semua penghantaran melalui laluan air tersebut dan Equinor ASA mengatakan mereka akan mengalihkan kapal-kapalnya jauh dari sana.

Eskalasi baru-baru ini dalam serangan oleh pemberontak Houthi yang disokong oleh Iran di Yaman adalah tanda yang paling jelas gangguan kepada aliran tenaga sejak peperangan Hamas-Israel bermula pada Oktober, yang mengakibatkan Amerika Syarikat mengumumkan tugas laut baru untuk melindungi kapal-kapal perdagangan.

Ini juga membantu memacu peningkatan semula harga minyak sejak ia merosot ke paras terendah dalam lima bulan minggu lepas berikutan tanda-tanda peningkatan pengeluaran, terutamanya di Amerika Syarikat.Source link

Leave a Reply