Microsoft: Komputer AI Didefinasikan Dengan Kehadiran Kunci Kopilot Harus DigunakanJika anda mengikuti perkembangan teknologi, anda mungkin mengharapkan penggunaan Kecerdasan Buatan (AI) di merata-rata tempat dalam ruang PC untuk beberapa tahun akan datang. Terutamanya dengan mesin Windows, yang merupakan sistem operasi majoriti, dan Microsoft telah mengambil langkah berani dalam hal ini. Satu perkembangan terkini dalam arah ini ialah pengumuman bahawa terdapat kekunci yang didedikasikan untuk ciri Copilot ditambahkan ke papan kekunci Windows 11. Dan kini, tampaknya mandat telah disampaikan kepada rakan pembuat OEM.

Verge melaporkan bahawa Intel telah mula berkongsi keperluan Microsoft kepada OEM untuk membina komputer AI, yang ditakrifkan oleh tiga elemen. Yang pertama ialah sistem “dilengkapi dengan silikon baru bertenaga NPU, CPU dan GPU”. Kedua ialah sistem tersebut dilengkapi dengan Copilot, yang difasilitasi oleh NPU yang disebutkan sebelum ini. Akhirnya, ia juga harus memiliki kekunci Copilot pada papan kekuncinya. Seperti yang dijangkakan, perkakasan Surface terkini syarikat, antara komputer AI ini yang pertama, mempunyai kesemuanya.

Juga dinyatakan dalam laporan bahawa ini akan menimbulkan beberapa pertentangan dalam definisi oleh kedua-dua syarikat. Sesetengah komputer riba yang menggunakan cip Core Ultra terkini dengan NPU tidak mempunyai kekunci Copilot yang didedikasikan, jadi walaupun Intel menganggapnya sebagai komputer AI, Microsoft tidak. Walaupun ini mungkin ada kaitan dengan komputer riba ini dilancarkan sebelum Microsoft menjadikan kekunci Copilot sebahagian daripada definisi itu.

Semua itu dikatakan, tidak jelas apa yang akan berlaku kepada pembuat perkakasan. Secara khusus, jika akan ada akibat untuk tidak mematuhi keperluan kekunci Copilot, atau jika akan ada manfaat untuk memasukkan kekunci tersebut. Melampaui pemasaran jelas-jelas terhadap gergasi kata pasang terkini, tentunya.

Dan mungkin yang lebih penting, apakah bezanya ini bagi pengguna biasa. Akhir-akhir ini, kemas kini Windows 11 telah melihat pintasan “tunjuk desktop” di bahagian sudut taskbar digantikan dengan Copilot secara lalai. Walaupun ini boleh diubah menjadi butang “tunjuk desktop” lama, jika pintasan papan kekunci Windows + D tidak berfungsi untuk anda. Tetapi dengan keadaan lalai baru, nampak terlebih jika ingin kekunci papan kekunci yang didedikasikan untuk ciri tersebut, terutamanya jika ia akan menggantikan butang menu konteks klik kanan yang lebih berguna.

(Sumber: The Verge)Source link

Leave a Reply