Microsoft Bakal Menghentikan Sokongan untuk Aplikasi Android di Windows 11 Tahun DepanMicrosoft telah mengumumkan bahawa sokongan untuk subsistem Android pada Windows 11 akan dihentikan dalam masa setahun. Ini telah didedahkan dalam dokumen sokongan baru di laman webnya, menyatakan bahawa Subsistem Windows untuk Android (WSA) tidak akan lagi disokong bermula 5 Mac 2025.

Syarikat ini memperkenalkan aplikasi Android pada platformnya pada tahun 2021 melalui Amazon Appstore. Dengan langkah tiba-tiba ini, Amazon mengatakan dalam catatan blog bahawa pembangun tidak dapat menghantar aplikasi baru selepas 5 Mac 2024. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai aplikasi sedia ada masih boleh mengemaskini aplikasi hingga tarikh akhir pada 2025.

Mengenai cara pengguna terjejas, mereka yang sudah memasang Appstore dan aplikasi Android akan terus memiliki akses kepada mereka sehingga tarikh penamatan. Tetapi bagi pengguna Windows 11 yang belum memasangnya menjelang 5 Mac 2024, anda tidak akan lagi boleh mencari kedai aplikasi atau aplikasi yang berkaitan di Microsoft Store.

Ini berlaku hanya sehari selepas syarikat itu melancarkan ciri yang membolehkan mesin Windows 11 menggunakan peranti Android sebagai webcam. Ciri itu dilancarkan melalui program Windows Insider dan menyokong kedua-dua telefon dan tablet yang beroperasi dengan Android 9.0 atau yang lebih baru.Source link

Leave a Reply