MFL Berharap untuk Ulasan Tarikh Piala AFFMFL berharap AFF akan mempertimbangkan semula tarikh Piala AFF kerana bertembung dengan pertandingan AFC Cup pada hujung tahun. Ketua Pegawai Eksekutif MFL Datuk Stuart Ramalingam berkata tarikh yang dicadangkan akan memberi kesan kepada dua wakil negara yang bermain dalam AFC CUp, iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Selangor FC.

“Pasukan kebangsaan adalah keutamaan MFL dan untuk kelab yang bermain dalam MFL, pertandingan AFC Cup adalah penting, oleh itu kedua-dua keutamaan tersebut penting untuk pembangunan bola sepak di negara ini. Oleh itu, kami kini berada dalam kedudukan yang sukar kerana pertembungan tarikh Piala AFF dan AFC Cup.

“Kami berharap AFF dapat memutuskan tarikh yang lebih sesuai, bukan sahaja untuk Malaysia tetapi juga negara-negara lain di rantau ini. Kami pasti akan berbincang dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk memutuskan tindakan yang perlu diambil serta mencapai keputusan positif bagi MFL dan juga pasukan kebangsaan,” katanya kepada wartawan di sini hari ini.

AFF telah mengumumkan bahawa pertandingan Piala AFF dijadualkan dari 23 November hingga 21 Disember. Pasukan M-League JDT akan terlibat dalam Liga Juara-Juara AFC Elite (ACLE) dan dalam dua perlawanan yang dijadualkan pada 25-27 November dan 2-4 Disember manakala Selangor FC akan bersaing dalam Liga Juara-Juara AFC 2 (ACL2) dari 26-28 November dan 3-5 Disember.

Selain dari Malaysia, pertandingan ini juga melibatkan kelab-kelab dari Thailand, Vietnam, Singapura dan Filipina yang bersaing dalam pertandingan Zon Timur.

Namun, Stuart tidak mahu mengatakan spekulasi bahawa jika Piala AFF diadakan pada tarikh tersebut, terdapat kemungkinan pertandingan Piala AFF akan menjadi kurang menarik kerana bertembung dengan tarikh.

“FAM mungkin mempunyai strategi mereka sendiri dan MFL bersedia untuk membantu dengan sebaik mungkin kerana kedua-dua pertandingan tersebut penting,” katanya. – BernamaSource link

Leave a Reply