Mercedes-Benz Mengeluarkan Model EQE 350+ EA dan EQE 350+ AMG yang Dikemas Kini di Malaysia


Mercedes-Benz Malaysia (MBM) telah memperkenalkan EQE 350+ Electric Art (EA) Line sedan untuk memperluaskan koleksi EQE. Model ini diperkenalkan hari ini bersamaan dengan model AMG Line yang telah dikemaskini, yang dilengkapi dengan ciri-ciri baru yang tidak ditawarkan oleh pelancaran asal pada tahun lalu.

Mercedes-Benz EQE 350+ EA yang baru hadir dengan motor elektrik belakang berkuasa 292PS (288 hp atau 215 kW) dan tork 565Nm, membolehkan pecutan 0-100 km/j dalam masa 6.4 saat dan kelajuan maksimum 210 km/j. Juga disertakan adalah bateri ion-litium 90.56 kWh, memberikan sehingga 682 km jangkauan berdasarkan WLTP dengan sekali cas.

Berbicara mengenai varian EA ini, ia dilengkapi dengan kadar cas AC yang ditingkatkan sebanyak 22kW, mengurangkan masa cas kepada empat jam 45 minit untuk keadaan cas 10-100%. Cas pantas DC pula kekal pada maksimum 170 kW, mengambil masa 32 minit untuk mengisi dari 10 hingga 80%.

Ciri-ciri pada model ini termasuk reka bentuk Electric Art luaran dan dalaman yang baru, lampu hadapan Digital Light dengan Adaptive Highbeam Assist Plus, rim aloi 19 inci lima berkawan, pakej Keyless-Go Comfort, dan sistem audio Advanced Sound System. Dalaman dilengkapi dengan tempat duduk kulit buatan Artico hitam/space grey, hiasan yang dipotong dengan laser pada papan pemuka, dan tampilan struktur halus hitam untuk konsole tengah.
Sementara itu, EQE 350+ AMG Line yang dikemaskini menambah ciri-ciri baru seperti sunroof panoramik, sistem kemudi roda belakang dengan penyesuaian hingga 10 darjah, suspensi udara Airmatic, dan penutup soket pengecas elektrik. Spesifikasinya kekal sama, menampilkan sistem penggerak roda empat dua motor dengan 292PS (288hp atau 215kW) dan tork 565Nm, bateri ion-litium 90.56kWh yang menawarkan jangkauan sehingga 669km (WLTP), sokongan cas AC hingga 11kW, dan cas DC hingga 170kW.

Kedua varian terus menawarkan Pakej Bantuan Pemanduan Plus dari Mercedes-Benz. Ini termasuk ciri-ciri seperti pengereman kecemasan autonomi, Active Distance Assist Distronic (kawalan pelayaran adapif) dengan pengecas semula automatik yang dilanjutkan dalam kesesakan lalu lintas, Bantuan Pemeliharaan Lorong Aktif, Bantuan Kemudi Aktif, Sokongan Manuver Pengelakan, dan Sisi Impuls Pra-Selamat.