Menteri MOHR yang Baru Dilantik Mengambil Tindakan Segera


Menteri Sumber Manusia yang baru dilantik, Steven Sim telah menetapkan 3 asas utama yang beliau ingin fokuskan dalam kementeriannya iaitu untuk memperkuatkan kesejahteraan, meningkatkan kemahiran dan meningkatkan kejayaan (produktiviti) pekerja.

Menteri telah membuat keputusan penting dari minggu pertamanya termasuk memberi arahan kepada HRD Corp untuk tidak meneruskan projek “Skills Passport” yang telah lewat selama lebih dari setahun. Steven berkata satu draf baharu mengenai Dasar Sumber Manusia Kebangsaan akan disediakan dan akan menjadi panduan utama dalam usaha untuk memperkuatkan kesejahteraan, meningkatkan kemahiran, dan meningkatkan kejayaan pekerja serta menyediakan pasaran buruh yang mampu menghadapi cabaran masa depan seperti pembangunan teknologi digital, agenda negara yang semakin tua, ekonomi hijau, ketidakseimbangan pekerjaan dan keperluan untuk pekerjaan yang layak selaras dengan kerangka Ekonomi Awam.

Menteri juga telah memberi arahan kepada MOHR untuk melaksanakan projek perintis Polisi Gaji dengan segera dalam usaha untuk membolehkan pekerja mendapat gaji yang lebih layak dan sesuai ini berikutan persembahan Polisi Upah Progresif yang diumumkan di Parlimen.

Antara tindakan yang diambil semasa minggu pertamanya, Steven telah melantik seorang aktivis kesatuan perdagangan, Chee Yeeh Ceeu, sebagai Pegawai Tugas Khas. Beliau adalah Bendahari Agung Kesatuan Pekerja Bank Kebangsaan Malaysia (NUBE) dan Ahli Majlis Agung Kongres Kesatuan Pekerja Malaysia (MTUC) serta seorang aktivis gerakan buruh yang mempunyai 15 tahun pengalaman aktif dalam gerakan kesatuan sekerja. Pelantikan ini membolehkan penglibatan yang lebih rapat pekerja dalam dasar pembuatan di peringkat Kementerian.

Sebagai penutup, Menteri berkata Kementerian akan cuba mengoptimumkan setiap jabatan dan agensi untuk memastikan pemberian tindakan yang dibuat untuk kebaikan pekerja, rakyat secara amnya dan negara.Source link

Leave a Reply