Menteri Ekonomi: Rakyat Malaysia mungkin akan melihat subsidi berdasarkan sasaran dilaksanakan pada suku tahun kedua 2024


Mekanisme subsidi bersepadu yang dirancang oleh kerajaan mungkin akan dilaksanakan pada suku kedua tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli hari ini (19 Jan).

Rafizi yakin bahawa kerajaan akan dapat menyusun Central DataBase (PADU) dan persediaan lain menjelang suku pertama, katanya kepada ahli media dalam satu sidang akhbar di Putrajaya tentang perkembangan terkini PADU bersama Ketua Statistik Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin di Jabatan Perangkaan pada Jumaat petang.

Memo Kabinet mengenai Mekanisme Sasaran Subsidi akan dibentangkan kepada Kabinet pada Rabu ini, katanya, tanpa mendedahkan lebih lanjut mengenai mekanisme tersebut sebelum diumumkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

“Kerajaan sedang berusaha sebaik mungkin untuk memastikan pemacu balik subsidi adalah bertujuan dan memberi faedah kepada golongan tertentu yang layak,” katanya, tambahnya, keputusan mengenai kaedah, golongan sasaran, dan jumlah subsidi akan dipertimbangkan oleh Menteri Kabinet.

“Selepas itu, kami bergantung kepada Perdana Menteri untuk mengumumkan keputusan tersebut.”

Rafizi juga mengharapkan bilangan pendaftaran dengan PADU akan meningkat dengan ketara selepas pengumuman mengenai pemacu balik subsidi dibuat.

“Sejauh ini, sejumlah 1,291,459 dewasa telah mendaftar dan jumlah bagi golongan di bawah 18 tahun telah mencapai 1,638,342 orang.

Rafizi berkata para kakitangan awam, terutamanya mereka yang muda dan bekerja di bandar-bandar, sangat digalakkan untuk mendaftar dengan PADU bagi mengelakkan risiko tidak menerima bantuan kerajaan termasuk skema subsidi.Source link

Leave a Reply