Mendapat Kelayakan untuk Olimpik Paris, Keutamaan Utama Saya – Azeem


KUALA LUMPUR: Juara lari negara Muhammad Azeem Mohd Fahmi (gambar) telah menjadikan Olimpik Paris 2024 sebagai sasaran terbesarnya tahun ini, untuk menggapai impian beliau untuk membuat penampilan sulung di permainan sukan terkemuka dunia tersebut.

Pelajar di Universiti Auburn di Alabama, Amerika Syarikat (AS), yang mencipta sensasi di Kejohanan Olahraga Dunia di bawah umur 20 tahun 2022 di Cali, Colombia dan Sukan Asia Hangzhou 2022 tahun lalu, berkata bahawa hasratnya adalah untuk terus membawa kehormatan kepada negara.

“Apa yang saya minta hanyalah doa daripada semua peminat negara saya agar saya layak untuk Olimpik.

“Itulah sasar terbesar saya tahun ini untuk terus mempromosikan nama negara dan meletakkan nama Malaysia di pentas dunia,“ kata pemenang gangsa acara 100 meter (m) lelaki di Sukan Asia Hangzhou 2022, ketika dihubungi oleh Bernama.

Atlet yang akan genap 20 tahun bulan depan merancang untuk memulakan misinya bagi Paris 2024 yang dijadual pada bulan Julai, semasa Ramadan.

Selepas membuat persediaan menyeluruh termasuk menyertai beberapa kejohanan dalam dewan, beliau berharap tidak ada halangan untuk bersaing dalam kejohanan terbuka Yellow Jacket Invite di Georgia Tech, Atlanta pada 15 dan 16 Mac.

Kejohanan itu adalah pertandingan luar yang pertama beliau akan sertai tahun ini.

Beliau berkata bahawa bersaing dalam minggu pertama Ramadan adalah rancangannya sebelum hanya menjalani sesi latihan bagi membolehkannya memberi tumpuan kepada berpuasa.

“Mengapa saya dan jurulatih memilih untuk bersaing dalam minggu pertama Ramadan adalah kerana saya yakin bahawa badan saya masih dalam keadaan terbaik walaupun saya telah memulakan berpuasa selama beberapa hari.

“Sekarang saya mempunyai kira-kira enam hingga lapan kejohanan lagi bagi saya cuba untuk layak ke Olimpik Paris sama ada melalui kedudukan ranking dunia atau markah kelayakan piawaian sebanyak 10 saat,“ kata atlet yang berasal dari Teluk Intan, Perak.

Cabaran Azeem dalam kejohanan di Atlanta adalah merekodkan masa di bawah 10.20s yang tidak jauh dari prestasi terbaik musim beliau 10.11s tahun lalu dan rekod kebangsaan beliau 10.09s ditetapkan di Kejohanan Dunia Bawah-20 tahun 2022.

Sebagai catatan, Azeem berada di tempat kelima dalam final 100m Kejohanan Olahraga Asia 2023 di Bangkok, Thailand dengan catatan 10.25s dan melangkah ke pusingan pertama Kejohanan Olahraga Dunia 100m 2023 di Budapest, Hungary.

Bulan lalu, Muhammad Azeem mencatatkan masa 6.55s dalam acara 60m di kejohanan dalam dewan di Clemson Indoor Track & Field Complex, South Carolina.

Mantan pemegang rekod kebangsaan Watson Nyambek adalah atlet kebangsaan terakhir yang bersaing dalam acara lelaki 100m di Olimpik pada edisi Atlanta 1996 dan Sydney 2000 manakala bekas raja lari Asia Tenggara Nazmizan Muhammad adalah wakil kebangsaan terakhir yang bersaing dalam acara lelaki 200m di edisi Athens 2004. – BernamaSource link

Leave a Reply