Mat Sabu: Malaysia Akan Mencapai Separuh Ketersendiri Daging Lembu Menjelang 2030


Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu hari ini mengatakan Malaysia yakin dapat mencapai sasaran tahap kecukupan sendiri (SSL) sebanyak 50 peratus bagi sektor daging lembu menjelang tahun 2030.

Mohamad Sabu atau Mat Sabu berkata ini boleh dicapai melalui pengembangan pelbagai inovasi yang diteliti oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) serta keterbukaan industri untuk menggunakan teknologi baru seperti kecerdasan buatan (AI) dalam sektor ternakan.

“Kami sedang berusaha untuk pembiakan lembu tahun 2025. Apabila pengarah jeneral (Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar Dr Akma Ngah Hamid) setuju, barulah saya akan periksa. Beliau (Akma) akan berusaha mencapainya, jadi hari ini ketua pengarah berkata ianya adalah mungkin dan saya juga bersetuju bahawa ianya boleh dicapai,” katanya selepas merasmikan Konvensyen Pembangunan Veterinar dan Hari Inovasi 2024 di Serdang hari ini.

Pada 8 Mac, Mohamad dilaporkan berkata kerajaan bertujuan untuk memperluaskan penternakan lembu secara feedlot, melalui pembangunan semula ladang lembu mega untuk memenuhi keperluan bekalan daging tempatan dan membawa negara ke landasan yang betul untuk mencapai sasaran SSL 50 peratus untuk sektor daging lembu menjelang tahun 2030.

Sepanjang ucapannya, Mohamad berharap arah dan tumpuan yang dicapai sepanjang tahun dipandu oleh Program Inovasi Kebangsaan untuk Keselamatan Agrofood Rakyat (Pintar) yang menekankan lima inti termasuk menerokai penggunaan teknologi baru dalam sektor pertanian seperti AI.

“Saya harap konsep Pintar ini dapat diperluaskan dan diinsankan dalam fikiran dan jiwa setiap agen pembangunan kita. Pintar adalah kaedah kita untuk mencari penyelesaian kepada masalah pertanian yang telah berlaku selama berpuluh-puluh tahun,” katanya.

Sementara itu, Akma mengatakan tahap SSL susu segar pada masa kini adalah sebanyak 62 peratus dan menuju ke arah sasaran 100 peratus SSL menjelang tahun 2030.

“Sasaran kami pada tahun 2030 adalah mencapai 100 peratus SSL, jadi kami menjalankan banyak program di bawah Rancangan Malaysia ke-12. Industri tenusu mempunyai potensi yang besar dan kami berada di landasan yang betul, asalkan tiada wabak,” katanya.

Akma mengatakan sehingga kini negara mempunyai lima lembah tenusu di bawah Program Pembangunan Industri Tenusu Kebangsaan yang dijangka mampu memenuhi permintaan susu segar tempatan menjelang tahun 2025.

“Kerajaan tidak seorang diri dalam mencapai sasaran ini kerana terdapat syarikat besar yang terlibat dalam industri susu termasuk Fraser & Neave Holdings Bhd (F&N) yang membuka ladang ternakan di Gemas, Negeri Sembilan,” katanya.

Pada 15 Jun tahun lalu, media melaporkan bahawa F&N telah melabur sebanyak RM1 bilion untuk membangunkan ladang tenusu berkeluasan 2,726 hektar untuk menempatkan kira-kira 20,000 lembu tenusu di Gemas.Source link

Leave a Reply