Mantan pemain bola sepak Kedah, Rahman Tasu tidak mampu berjalan, bercakap selepas mengalami strok untuk kali keempat


ALOR SETAR: Bekas pemain bola sepak Kedah, Abdul Rahman Tasu mengalami strok untuk kali keempat pada bulan September dan kini tidak mampu berjalan atau bercakap.

Lelaki berusia 60 tahun itu, yang pernah bermain untuk Kedah pada tahun 90-an, pertama kali mengalami strok kira-kira lapan tahun yang lalu tetapi masih mampu berjalan dan bercakap sehingga dia diserang strok untuk keempat kalinya pada bulan September, menyebabkan keadaannya semakin teruk.

Isterinya, Asmanida Ismail, 45 tahun, berkata sebelum dia mengalami strok keempat, suaminya masih boleh berjalan dengan menggunakan tongkat dan juga boleh bercakap walaupun logat pertuturannya terganggu.

“Saya terpaksa berhenti kerja sebagai tukang masak untuk menjaga dia… Saya yang terpaksa mengangkatnya ke bilik air, membantunya memakai lampin dewasa dan memberi makan dan minum kepadanya.

“Saya terpaksa melakukan segalanya seorang diri kerana kami tinggal di rumah sewa dan tiada anak walaupun kami sudah berkahwin selama 15 tahun,” katanya ketika ditemui di rumah mereka di Pekan Langgar dekat sini hari ini.

Asmanida berkata kesihatan suaminya telah teruk sehingga dia sudah tidak mempunyai selera makan dan hanya mula makan bubur biasa beberapa hari yang lalu.

“Suami saya masih faham apa yang orang lain katakan, cuma dia tidak boleh bercakap. Jadi, dia hanya mengangguk atau menggunakan isyarat tangan apabila menjawab soalan,” katanya.

Sementara itu, Asmanida berkata selain perlu berhadapan dengan masalah kesihatan suaminya, mereka juga menghadapi tekanan kewangan dan hanya bergantung kepada pencen beliau kira-kira RM1,500 sebulan.

“Kami bergantung sepenuhnya kepada pencen beliau kerana dia pernah bekerja sebagai kerani di Wisma Darul Aman… kami perlu membayar banyak perkara, seperti sewa rumah, bil elektrik dan air, lampin dewasa buangan dan ubat alternatif untuknya.

“Kami mendapat ubat percuma dari hospital tetapi kami juga mencuba rawatan alternatif kerana kami dapat lihat beberapa perubahan berbanding sebelum ini, jadi kami juga memerlukan duit untuk membayar rawatan ini,” katanya.

Abdul Rahman, apabila ditanya sama ada dia masih ingat rakan sepasukannya seperti Muhamad Radhi Mat Din, hanya mampu mengangguk dan menitiskan air mata, sementara isterinya, Asmanida, berkata bahawa dia akan sedih dan menangis setiap kali diminta untuk bercakap tentang bola sepak dan bekas rakan sepasukannya.

Abdul Rahman adalah ahli pasukan Kedah yang memenangi Piala Malaysia untuk kali pertama pada tahun 1990 selepas menewaskan Singapura 3-1 dalam perlawanan akhir dan beliau juga berada dalam pasukan yang memenangi emas bola sepak dalam edisi pertama Sukan Malaysia (Sukma) pada tahun 1986. – Bernama



Source link

Leave a Reply