Seorang bekas pekerja Persatuan Ragbi Malaysia (MRU) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap 58 tuduhan menggunakan cek palsu berjumlah lebih daripada RM2 juta milik MRU dua tahun lalu.

Murni Azlina Yurdeksi, 38, membuat pengakuan tersebut di hadapan Hakim Azrul Darus.

Menurut tuduhan, Murni Azlina dituduh menggunakan 58 cek RHB Bank Berhad berjumlah lebih daripada RM2 juta milik MRU, mengetahui bahawa tanda tangan di atas cek tersebut palsu. Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di RHB Bank di Wholesale City, Dang Wangi di sini antara 5 Januari dan 19 Oktober 2022.

Tuduhan tersebut dikenakan di bawah Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 468 kanun yang sama, yang menjatuhkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda apabila disabitkan.

Timbalan pendakwa raya Muhammad Amir Haniff Ahijman dan Raihana Abdul Razak menawarkan jaminan sebanyak RM350,000 untuk semua tuduhan, dengan syarat tambahan bahawa tertuduh harus menyerahkan paspornya kepada mahkamah sehingga kes berakhir.

Peguam M Vijay Kumar, yang mewakili tertuduh, meminta pengurangan jumlah jaminan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan, menyatakan bahawa kliennya mempunyai empat orang anak dan menghidap penyakit tiroid.

Azrul membenarkan tertuduh dibebaskan dengan jaminan sejumlah RM50,000 dalam satu penjamin untuk semua tuduhan dan menetapkan syarat tambahan seperti yang diminta oleh pihak pendakwaan. Kes tersebut akan dibicarakan pada 1 Julai untuk pengemukaan dokumen.Source link

Leave a Reply