Man City menewaskan Brighton untuk mengecilkan jarak dengan Arsenal dalam perlumbaan kejuaraan


Brighton, United Kingdom: Manchester City menghancurkan Brighton 4-0 dengan gol ganda Phil Foden yang mengangkat pengejar gelar Liga Perdana ke satu mata dari pemimpin Arsenal pada hari Khamis.

Pasukan Pep Guardiola menunjukkan aksi yang mengagumkan di Stadium Amex sejak Kevin De Bruyne membawa mereka ke dalam keunggulan awal.

Foden, penyerang England, mencatatkan golnya dua kali sebelum rehat untuk meletakkan keputusan di luar jangkauan.

Julian Alvarez mengakhiri paceklik golnya selepas separuh masa untuk memastikan kehadiran Erling Haaland yang cedera tidak dirasai apabila ketiadaannya akibat masalah otot berlarutan ke perlawanan kedua berturut-turut.

“Ini adalah hasil yang baik bagi kami, sangat baik,“ kata Guardiola. “Saya katakan sebelum ini, apa yang telah kami lakukan di masa lalu, tidak bermakna kami akan berbuat demikian pada masa depan.

“Kami tahu perbezaannya sangat tipis. Kami harus menang setiap perlawanan. Setiap perlawanan kami semakin dekat.”

Kekalahan mengejut Liverpool ke Everton pada hari Rabu menyusul kemenangan Arsenal 5-0 ke atas Chelsea pada Selasa adalah sokongan yang menyenangkan bagi City dalam perlumbaan gelar selepas itu.

Dan jalan santai City di pantai selatan menjaga takdir gelar di tangan mereka.

Pasukan Guardiola, yang mempunyai satu lagi perlawanan berbanding Arsenal dan Liverpool di tempat ketiga, akan dinobatkan sebagai juara untuk musim keempat berturut-turut jika mereka menang dalam lima perlawanan terakhir.

Dengan sekurang-kurangnya empat gol dalam setiap daripada empat perlawanan liga terakhir, City sedang membaik pada saat yang tepat sekali lagi.

Namun Guardiola memberi amaran: “Apa yang terjadi pada Liverpool, dua kekalahan berturut-turut, boleh berlaku kepada Arsenal, boleh berlaku kepada kami.

“Yang penting adalah kami masih ada di sini. Masih banyak perlawanan yang perlu dimainkan.”

Seterusnya bagi City, yang tidak pernah kalah dalam 18 perlawanan liga, adalah lawatan ke Nottingham Forest pada hari Ahad, manakala Arsenal menuju ke Tottenham beberapa jam lebih awal.

Guardiola telah mengeluh jadual perlumbaan yang dianggapnya tidak dapat diterima yang beliau percaya meletakkan kesihatan pemainnya dalam risiko, menyalahkan penumpukan itu bagi persembahan lembap mereka dalam kemenangan 1-0 pada hari Sabtu ke atas Chelsea dalam separuh akhir Piala FA.

Sementara City mencari tenaga untuk membantu mereka lebih dekat kepada gelaran, Brighton tidak mungkin lebih segar apabila mereka beraksi untuk pertama kalinya dalam masa 12 hari.

Tetapi tidak ada tanda keletihan dari juara apabila mereka mengambil keunggulan dengan gerakan yang menarik di minit ke-17.

Foden mendapat bola 30 meter dari gol dan meluncur ke bahagian kanan, di mana hantaran cerdasnya menemui perjalanan Kyle Walker.

City dalam kawalan

Walker membuat hantaran yang tepat ke dalam kawasan dan De Bruyne menyusur masuk dengan sempurna ketika hantaman diving Belgia itu mengangkat bola melepasi penjaga Brighton Jason Steele ke dalam gol.

Gol keempat De Bruyne dalam lima perlawanan terakhirnya menandakan kali pertama gelandang itu mencetak gol dengan kepalanya dalam karier Liga Perdana.

Dalam momen kebimbangan yang jarang berlaku bagi pertahanan City, Brighton hampir mencuri gol penyama kedudukan, tetapi hantaman Lewis Dunk terlalu dekat dengan Ederson.

Pasukan Guardiola menggandakan keunggulan mereka pada minit ke-26 berkat nasib baik apabila Foden memenangi sepakan bebas yang diragui.

Foden tidak menyia-nyiakan peluang itu, melepaskan tembakan keras yang mengalami defleksi jahat daripada Pascal Gross ketika ia melintas melepasi Steele yang terkeliru.

Gol ke-23 Foden dalam semua pertandingan musim ini diikuti dengan gol ke-24 dia dalam lapan minit selepas itu.

Tekanan tanpa henti City menyebabkan Valentin Barco Brighton menyerah bola kepada Bernardo Silva dan Foden mengepung bola longgar itu, mengarahkan penyelesaian klinis dalam sudut jauh dari 12 yard.

Alvarez hanya menjaringkan sekali dalam 16 permainan terdahulu dan pengganti Haaland menyudahkan rentetan kosong itu dengan gol liga pertamanya sejak Januari pada minit ke-62.

Walker kehilangan kawalan bola setelah merentasi kawasan, tetapi tackle merangkaknya menghentikan Steele mengambilnya dan Alvarez merangkak memasukkan gol dari jarak dekat.Source link

Leave a Reply