Man City membuktikan diri sebagai pasukan terbaik dalam sejarah bola sepak England


MANCHESTER City mengukuhkan kes mereka untuk diiktiraf sebagai pasukan terbaik dalam sejarah bola sepak England dengan memenangi gelaran Liga Perdana bagi tahun keempat berturut-turut pada hari Ahad yang lalu.

Tiada pasukan lain yang pernah menguasai Liga Perdana England seperti mana City yang melakukannya semasa pentadbiran yang gemilang di bawah pengurus Pep Guardiola.

Selain daripada enam gelaran Liga Perdana, dalam tujuh tahun yang lalu City turut dinobatkan sebagai juara dunia dan Eropah bagi kali pertama dalam sejarah kelab ini, memenangi dua Piala FA dan mengangkat empat Piala Liga.

Kemenangan Piala FA lain mungkin berlaku pada hujung minggu depan apabila mereka adalah favorit untuk menewaskan Manchester United dalam acara puncak di Wembley untuk tahun kedua berturut-turut.

Kepemilikan ke atas United lebih manis bagi generasi penyokong City yang terpaksa hidup dalam bayang-bayang jiran mereka.

Musim lalu, pasukan Guardiola menjadi hanya kelab kedua yang memenangi Liga Perdana, Liga Juara-Juara, dan Piala FA dalam musim yang sama — menandingi pencapaian United pada tahun 1998/99.

Ini merupakan sebahagian daripada tujuh gelaran Liga Perdana dalam tempoh sembilan tahun untuk United di bawah Alex Ferguson.

Domisasi Liverpool pada tahun 1970an dan 1980an termasuk 10 gelaran liga dalam tempoh 15 musim dan empat Piala Eropah.

Arsenal melalui musim liga 2003/04 tanpa kalah apabila “Invincibles” Arsene Wenger menuntut hak mereka untuk dianggap sebagai yang terbaik sepanjang masa.

Namun, tahap kepemilikan City terhadap rival-rival mereka, walaupun dalam lingkungan sumber terkaya di liga terkaya dunia, telah melampaui pencapaian United, Liverpool, dan Arsenal dalam tahun kejayaan mereka.

City sedang dalam larian tanpa kalah 35 perlawanan dalam semua pertandingan dari permainan terbuka, menetapkan rekod dalam era Liga Perdana.

Kemenangan 3-1 mereka ke atas West Ham untuk menamatkan gelaran pada hari Ahad membawa juara melebihi 90 mata untuk kali keempat dalam tujuh musim — sesuatu yang hanya berjaya dilakukan United dua kali dalam zaman Ferguson di Old Trafford dalam musim saingan 38 perlawanan.

“Saya fikir memenangi Liga Perdana empat kali, tiada pasukan yang pernah melakukannya sebelum ini, jadi melakukan itu bermakna kami ada di sana,” kata gelandang City Phil Foden mengenai perbahasan tentang pasukan mana yang terbaik di England.

Pada musim-musim terdahulu, City dikejutkan oleh Liverpool, yang merintangi masa kegemilangan mereka dengan memenangi gelaran 2019/20, manakala Arsenal hanya berada dua mata di belakang juara musim ini.

City Yang Tanpa Henti

Liverpool mengumpulkan 97 mata pada 2018/19 dan 92 mata dua tahun lalu tetapi masih gagal menjadi juara disebabkan oleh ketidakpaduan City.

Kali ini, 28 kemenangan dalam satu musim dan 89 mata bukanlah mencukupi bagi gelaran pertama Arsenal dalam 20 tahun.

“Pada permulaan musim, kami tidak memikirkannya,” kata Guardiola, semasa bercakap minggu lalu mengenai kemungkinan memenangi keempat berturut-turut.

“Tetapi kemudian kami berada di bulan Februari, Mac, dan April, kami masih berada di sana (dalam saingan gelar). Selepas itu, ia menyalakan sesuatu di kepala kita.

“Tiada pasukan yang melakukannya. Ini menunjukkan betapa sukar ia. Liverpool pada tahun 1980an, United Alex Ferguson pada tahun 1990an. Chelsea dengan (Roman) Abramovich dan Jose (Mourinho), Arsenal dengan (Arsene) Wenger tidak melakukannya.”

City telah diberi pujian atas persembahan mereka di padang, tetapi puji-pujian itu disertai dengan syarat.

Dalam musim Liga Perdana di mana Everton dan Nottingham Forest dijatuhkan mata kerana melanggar peraturan kewangan, kes terhadap City atas 115 tuduhan telah berlarutan selama 15 bulan tanpa penyelesaian.

City dengan tegas menafikan sebarang kesalahan, tetapi menghadapi tuduhan gagal memberikan maklumat kewangan yang tepat antara tahun 2009 dan 2018 dan tidak bekerjasama dengan siasatan Liga Perdana.

Sumber kekayaan kelab sejak diambil alih oleh Sheikh Mansour dari Abu Dhabi, yang telah mengubah nasib City di dalam dan di luar padang, turut meredakan keghairahan ramai atas kejayaan luar biasa mereka.

“Saya tidak tahu,” kata Guardiola mengenai sama ada pasukannya mendapat pengiktirafan yang layak atas pencapaian sejarah mereka. “Kita tahu betapa hebatnya kita.”Source link

Leave a Reply