KUALA LUMPUR: Malaysia patut tunjukkan kebolehan untuk menganjurkan Sukan Asia Tenggara (SEA) dan menjadi tuan rumah pada tahun 2027, kata Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Datuk Nazifuddin Najib.

Beliau berkata berdasarkan rekod, Malaysia tidak pernah menolak untuk menganjurkan permainan dua tahunan itu kerana ia boleh memberi kesan kepada reputasi negara.

“Sebenarnya, dalam sejarah kita selama ini kita tidak pernah menolak untuk menganjurkan SEA Games, jika kerajaan menolak, ia akan beralih ke negara lain.

“Ada negara lain yang menolak dan biasanya ianya negara kecil yang tidak mempunyai sumber. Jadi bukanlah wajar bagi kita menolaknya kerana ia akan memberi kesan buruk kepada negara-negara lain,” katanya kepada Bernama selepas melancarkan buku bertajuk ‘Esports Selamatkan Hidup Aku’ oleh pemberita e-sukan Andrew Chong, yang lebih dikenali sebagai Sir Cloud, di sini hari ini.

Mengenai anggaran kos menganjurkan SEA Games 2027 yang melebihi RM700 juta, Nazifuddin berkata kos sebegini dijangka namun bergantung kepada jumlah sukan yang dipertandingkan, tempat-tempat sukan dan penginapan atlet.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengumumkan semalam bahawa akan diadakan sesi interaksi dengan pihak-pihak berkepentingan untuk melihat impak kewangan SEA Games 2027 terhadap negara serta mengukur minat negeri-negeri lain untuk menjadi tuan rumah bersama Putrajaya.

Ahad lalu, Ahli Majlis Persidangan Federasi SEA Games pada Mei 2022 secara bulat setuju memberikan hak untuk menganjurkan SEA Games 2027 kepada Malaysia selepas Brunei menarik diri, manakala Thailand dan Singapura akan dibenarkan menjadi tuan rumah pada tahun 2025 dan 2029.

SEA Games 2027 akan menjadi kali ketujuh Malaysia menjadi tuan rumah, selepas 1965, 1971, 1977, 1989, 2001 dan 2017.Source link

Leave a Reply